Zubni implantati

stomatoloska ordinacija Zubni implantat će nadoknaditi Vaš zub u celosti i daće Vam osećaj, izgled i funkcionalnost pravog zuba.

Beljenje zuba

stomatoloska ordinacija Zablistajte zajedno sa letnjim suncem. Potpuno sigurno, uz nadzor naših lekara, vratite Vašim zubima belinu i sjaj.

Estetska stomatologija

stomatoloska ordinacija Kad ste zadovoljni i sigurni u sebe, ceo svet je Vaš. Veliki izbor korekcija u domenu estetske stomatologije.

Bezmetalna keramika

stomatoloska ordinacija Pratite savremene tokove. Zubne krunice izrađene od bezmetalne keramike daju potpuno prirodan izgled Vašim zubima.

Ortodoncija

stomatoloska ordinacija Pomozite Vašim zubima da pronađu svoje mesto. Za uzvrat će te dobiti mnogo više.

Estetska hirurgija

stomatoloska ordinacija Od sada u našoj ordinaciji možete uraditi estetske zahvate na Vašem licu i telu i dati svom izgledu final touch.

Roditeljski kutak

roditeljski kutak stomatoloske ordinacije Pavlovic
Kada je pravo vreme za prvu posetu stomatologu?

KADA JE PRAVO VREME ZA PRVU POSETU STOMATOLOGU?

Prva poseta stomatologu je veoma važna, kako za Vaše dete, tako i za Vas. Od nje mnogo zavisi kakav će stav Vaše dete imati prema zdravlju njegovih usta i zuba u budućnosti. Period od početka nicanja mlečnih zuba pa do treće godine života je idealan za prvu posetu stomatologu.

roditeljski kutak

Pored pregleda zdravlja usta, zuba i desni, procene rasta i razvoja vilica, provere zagrižaja, lekar Vam može pružiti sve neophodne informacije. Upoznaće Vas sa metodom pravilnog održavanja oralne higijene Vašeg deteta, kao i sa svim preventivnim merama koje je potrebno sprovesti u određenom uzrastu.

Pripremite Vaše dete za prvu posetu stomatologu

PRIPREMITE VAŠE DETE ZA PRVU POSETU STOMATOLOGU

Veoma je važno da prva poseta stomatologu bude pozitivno iskustvo i protekne prijatno. Važnu ulogu u pripremi Vašeg deteta imate baš Vi. Mi Vam možemo pomoći tako što ćemo Vas uputiti šta bi bilo dobro da uradite ili kažete i šta nikako ne bi trebalo. ZAPAMTITE, deca se ne rađaju sa strahom od stomatologa – već ga stiču kroz negativno iskustvo.

roditeljski kutak

ONO ŠTO MOŽETE URADITI PRE POSETE STOMATOLOGU

 • Razgovarajte sa detetom na pozitivan i opušten način. Predstavite posetu stomatologu kao interesantno iskustvo za Vas i za Vaše dete
 • Pričajte sa detetom na način koje će ono lako razumeti. Izbegavajte reči kao što su „bušenje“, „bol“, „igla“, „anestezija“ i sl. Mi koristimo reči kao što su „vodica za uspavljivanje zubića“ – za antesteziju, „specijalno čišćenje ili pčelica“ – za obradu zuba, „farbanje zuba“ – za plombu, „crvić“ – za kvar.
 • Izbegavajte izjave kao što su „zubar te neće povrediti“. Rađe im recite „zubar će biti veoma nežan dok ti bude popravljao zubić“.
 • Objasnite Vašem detetu da će mu lekar „brojati“, „prati“ i „slikati“ zubiće. Ako mu budete objasnili tok pregled i proces čišćenje zuba, dete će znati šta da očekuje.
 • Igrajte se kod kuće „zubara“ sa svojim detetom. Prvo se pretvarajte da ste Vi „zubar“ i izbrojte mu zube, a onda zamenite uloge i dozvolite Vašem detetu da bude „zubar“.
 • Čitajte Vašem detetu edukativne priče o odlasku kod stomatologa.
 • Zakažite posetu stomatologu kada je dete odmorno
 • Stavite detetu do znanja da Vi redovno posećujete stomatologa
 • Dajte dobar primer tako što će te prati svoje zube svakoga dana.
 • Budite opušteni i mirni. Ako ste uplašeni i zabrinuti, Vaše dete će to osetiti.

ONO ŠTO NIKAKO NE BI TREBALO DA URADITE PRE POSETE STOMATOLOGU

 • Ne prenosite Vaše strahove od odlaska kod stomatologa na dete. Ono će to osetiti.
 • Ne koristite negativne reči kao što su : „bol“, „inekcija“, „igla“ ili „bušenje“ u prisustvu Vašeg deteta
 • Ne koristite odlazak kod stomatologa kao kaznu.
 • Ne dozvoljavajte da bilo ko priča strašne priče o stomatolozima u prisustvu Vašeg deteta.
 • Ne brinite ako Vaše dete bude plakalo tokom posete stomatologu, pošto je takva reakcija savršeno normalna za malu decu kad se nađu u novoj situaciji.
 • Budite oprezni da ne preterate. Ako budete isuviše pridavali značaju odlasku kod stomatologa, postaće „isuviše značajno“.

Nakon posete stomatologu, pričajte sa detetom o tome i podsetite ga koliko je bilo zabavno.

Prva poseta stomatologu

PRVA POSETA STOMATOLOGU

Već sa tri godine, lekar može napraviti pregled zuba i desni, proveriti zagrižaj, rast i razvoj vilica roditeljski kutak kako bi se što bolje upoznao sa eventualnim promenama ili nepravilnostima. Ovo je idealan način prevencije da bi se kasnije izbegle neželjene posledice.
Osim toga, veoma je važno proveriti higijenu usta i zuba i obučiti i Vas i Vaše dete kako da na najbolji i najefikasniji način održava oralnu higijenu (na početku uz Vašu pomoć, a kasnije sam), kao i pomoći mu da shvati važnost dobre higijene.

roditeljski kutak Još jedan veoma važan deo prve posete je razgovor o navikama u ishrani. Preterano konzumiranje slatkiša i grickalica između obroka u velikoj meri povećava mogućnost nastanka karijesa. Uzimanje sokova, naročito preko flašice i cucle, sigurno će dovesti do pojave cirkularnog karijesa što u kasnijoj fazi rezultira bolom, a samim tim i strahom od stomatologa.

Roditelji su dobrodošli u ordinaciju. U većini slučajeva, najbolj način je da u tišini posmatrate šta se dešava da bi lekar mogao da se bolje upozna sa vašim detetom i na taj način uspostavi vezu.

Veoma je važno da stomatološki pregledi budu redovni, svakih 4 – 6 meseci. To je najbolji način da se izbegnu eventualni problemi. Pri kontrolama, lekar može videti i minimalnu karijesnu promenu koja, ukoliko se ne sanira, može imati za posledicu rani gubitak zuba. U kasnijoj fazi, svaki izgubljeni zub može izazvati brojne nepravilnosti koje zahtevaju dugotrajnu terapiju.

CILJEVI PRVE POSETE STOMATOLOGU

 • Napraviti procenu mogućnosti razvoja karijesa kod Vašeg deteta. Na taj način se može napraviti program prevencije za Vaše dete.
 • Prodiskutovati o ishrani i načinima ishrane koji su povezani sa oralnim zdravljem Vašeg deteta, kao i zdravljem uopšte.
 • Očistiti detetu zube na neagresivan način (možete ga držati u Vašem krilu ili može sedeti samo u stomatološkoj stolici – zavisi od deteta)
 • Naučiti Vas tehnici pravilnog održavanja oralne higijene deteta, tako da mu možete održavati zube čistim kod kuće
 • Izgraditi poverenje u stomatologa kod Vašeg deteta da bi shvatilo da poseta stomatologu može biti zabavna i da su stomatolozi njegovi prijatelji
Preventivna stomatologija

PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Sprovođenje preventivnih mera u pravom trenutku u velikoj meri smanjuje rizik od nastanka i minimalnih karijesa na zubima. Te metode su bezbolne i ne invazivne, tako da će poseta stomatologu biti prijatna. Pored stalne edukacije o održavanju oralne higijene i nastojanju da dete shvati važnost dobre higijene, pored čišćenja zuba, preventivne mere su i fluorisanje zuba, kao i zalivnaje fisura. Prihvatanjem ovih terapija od strane deteta učinjen je prvi veliki korak i Vaše dete će svaku narednu posetu prihvatiti uz osmeh i sa poverenjem.

PRVI PREGLED

roditeljski kutak Prvi pregled podrazumeva pregled stanja svih zuba, uočavanje eventualnih nepravilnosti zuba, vilica ili zagrižaja. Edukaciju roditelja i deteta u pogledu najboljeg načina održavanja oralne higijene, kao i razgovor o ishrani, načinu ishrane i eventualnim lošim navikama. Roditelji mogu dobiti odgovore na sva pitanja koja imaju po pitanju oralnog zdravlja. Sve informacije koje dete dobije su prilagođene njegovom uzrastu i razvoju i prezentuju se na odgovarajući način. Ako je dete raspoloženo, lekar mu može očistiti zube.

TRETMAN FLUORISANJA

Regularno korišćenje fluora u malim dozama pomaže u prevenciji karijesa. On u procesu remineralizacije ojačava slaba mesta na zubu. Ova mesta predstavljaju tačke gde postoji velika mogućnost za pojavu karijesa.

roditeljski kutak Fluor se normalno nalazi u vodi kao i u različitim vrstama hrane. Osim toga, sastojak je i nekih proizvoda za higijenu usta i zuba kao što su paste za zube, vodice za ispirenje usta i zuba t.j. sredstva koja se mogu koristiti kod kuće, po preporuci stomatologa.
Međutim, postoje sredstva koja se, takođe koriste u terapiji fluorisanja zuba, ali njih strogo primenjuju lekari. To su najčešće lakovi i gelovi. Oni se mogu koristiti samo u profesionalnoj upotrebi t.j. može ih aplikovati samo stomatolog. U zavisnosti da li postoji veća ili manja predispozicija za nastanak karijesa, on će odrediti učestalost i broj terapija. Najčešće se rade tri servisne aplikacije, svake nedelje po jedna, a u toku godine takav tretman se može uraditi maksimum četiri puta.

Najveći efekat fluorisanja se dobija u kombinaciji sa dobrom oralnom higijenom i izbalansiranom ishranom.

ZALIVANJE FISURA

Ova preventivna metoda se koristi kako bi se zaštitili stalni zubi (molari i premolari) kod dece. Zbog velikog broja udubljenja i jamica na ovim zubima, njihove površine predstavljaju najčešća mesta za nastanak karijesa.

Materijal za zalivanje fisura je sličan takozvanim belim plombama. Njegova aplikacija je brza i prijatna i može se uraditi u jednoj poseti. Zub se prvo očisti, osuši se, a zatim se u udubljenja na zubu aplikuje materijal za zalivanje fisura. Zub se mora osvetliti posebnim svetlom da bi se materijal formirao i stegao. Dete može jesti odmah nakon tretmana.

roditeljski kutak roditeljski kutak
Sistemi ponašanja stomatologa

SISTEMI PONAŠANJA STOMATOLOGA

Svako dete je individua za sebe i zbog toga zahteva različit pristup lekara da bi se obavio tretman. Stomatolog će izabrati način ponašanja u zavisnosti od zdravstvene istorije deteta, posebnih zdravstvenih potreba, stomatoloških potreba, od tipa tretmana koji je potrebno uraditi, od emotivnog i intelektualnog razvoja i izbora roditelja.

roditeljski kutak Tri glavna cilja u postupku ponašanja su:

PRVO – pomoći detetu da se oseća opušteno i sigurno
DRUGO – upoznati dete sa stomatološkim tretmanom
TREĆE – završiti tretman što pre i što sigurnije moguće

Da bi pomogli Vašem detetu tokom tretmana, treba da budete dobro informisani o mogućnostima koje su nam na raspolaganju. Radeći zajedno, možemo odabrati najbolji metod tretmana koji će posetu Vašeg deteta učiniti sigurnom i prijatnom.

roditeljski kutak

RECI – POKAŽI – RADI – lekar mora objasniti detetu šta treba da mu radi, koristeći izraze koji će biti u skladu sa godinama Vašeg deteta, pokazati mu u kratkim crtama i onda uraditi tretman.

NAGRADA – dete bi trebalo nagraditi za bilo kakvo pozitivno ponašanje tokom tretmana. Svako dete uradi nešto dobro tokom posete stomatologu.

KONTROLA GLASOM – lekar mora menjati intonaciju i jačinu svog glasa u zavisnosti da li hoće da smiri dete ili da mu privuče pažnju. Normalno, stomatolog će se obraćati detetu na miran način, kontrolišući ton i ponavljati informaciju koliko puta je potrebno.

FIZIČKO OGRANIČENJE – može uključivati zahtev roditelju da drži dete u svom krilu sa mogućnošću držanja detetovih ruku. Ovo ograničenje je preporučljivo samo u slučaju kada su deca veoma mala i imaju problem da zapamte da je veoma važno da drže ruke dalje od stomatoloških instrumenata. Koristi se kao alternativa drugim metodama i nekada je ovaj pristup neophodan da bi se Vaše dete zaštitilo od povrede stomatološkim instrumentima koji su potrebni za izvođenje tretmana.

Zašto leciti mlecne zube?

ZAŠTO LECITI MLECNE ZUBE?

Veoma je važno da mlečni zubi ostanu zdravi dok ne dođe do prirodne smene zuba. Oni imaju mnogo funkcija, a neke od njih su:

 • Omogućavaju Vašem detetu da lako i prijatno žvaće hranu
 • Dozvoljavaju Vašem detetu da pravilno govori jer ih koriste za pravilan izgovor mnogih glasova
 • Čuvaju prostor stalnim zubima (u slučaju kada se mlečni zub ranije izgubi, potrebno je napraviti distancer koji će čuvati prostor stalnom zubu)
 • Pomaže stalnim zubima da izniknu pravilno
 • Veoma su važni i iz estetskih razloga jer zdrav osmeh Vašeg deteta je ono što ga čini lepim i zbog čega se dobro oseća.

roditeljski kutak Karijes se na mlečnim zubima veoma brzo stvara i razvija jer je njihova gleđ veoma tanka u poređenju sa stalnim zubima. Ako se karijes javi, veoma je važno da se što pre sanira. U ovoj fazi se veom lako zub može izlečiti. Ako se karijes proširi, zahtevaće mnogo veću sanaciju (restauraciju) i postaće bolan za dete. Ne lečen kariozan zub bilo mlečni ili stalni može dovesti do ozbiljne infekcije (abcesa) koji često rezultira ekstrakcijom (vađenjem)zuba ili u krajnjem slučaju hospitalizacijom. U slučaju da mlečni zub mora da se odstrani, kao posledica ne lečene infekcije, biće potrebno napraviti distancer. U suprotnom, susedni zub će se pomeriti i zauzeti mesto stalnom zubu.

Ekstrakcija – vadenje zuba

EKSTRAKCIJA – VADENJE ZUBA

roditeljski kutak Ekstrakcija ili vađenje zuba je kompletno uklanjanje mlečnog ili stalnog zuba. Može se obaviti rutinski ili hirurški. Kakav način će biti primenjen zavisi od toga koliko je komplikovano vađenje, da li je zub izrastao ili je zaostao u kosti i desnima (impaktiran) i da li zub ima prave ili zakrivljene korenove.

Sama ekstrakcija se može obaviti u ordinaciji ili na klinici. U današnje vreme savremenom primenom raznih vrsta anestezije Vašem detetu će mnogo biti olakšan čitav proces.

Ništa nije bolje od niza zdravih zuba. U stomatologiji sada postoje metode koje nam mogu pomoći u njihovom očuvanju. Ipak, postoje situacije kada je neophodno izvaditi zub, a to su:

 • mlečni zub može stajati na putu nicanja stalnom zubu
 • zub na kom se formirao abces ne može biti sačuvan
 • kada karijes zahvati veći deo zuba i proširi se u dubinu ne može biti sačuvan
 • ako se zub polomi uzdužno ili ispod linije desni ne može biti sačuvan
 • impaktirani zub (zub koji ne može da izraste)
 • kod progresivne bolesti desni

Posle ekstrakcije na mestu zuba koji smo izvadili ostaje prazan prostor. Veoma je važno sačuvati ga. Ako taj prostor ostane otvoren drugi zubi će imati tendenciju da ga popune i doći će do njihovog pomeranja. Ova novonastala situacije može prouzrokovati mnogo komplikacija. Zato kada dete definitivno izgubi mlečni zub, može mu se napraviti distance, odnosno čuvar prostora. U slučaju da se izgubi stalni zub, taj nedostatak će biti rešen izradom mosta ili implantata.

Hitna stanja

PRVA POMOĆ KOD IZBIJANJA ZUBA

Nemojte brisati zub. Stavite ga u čašu sa mlekom, ako je moguće. Ako Vam mleko nije dostupno, uvite ga u mokru maramicu ili ga stavite u čašu sa vodom. Pozvati ODMAH Vašeg stomatologa. Nekada, ako se zub dovoljno brzo vrati nazad u alveolu, može biti spašen. U ovoj situaciji VREME IGRA ODLUČUJUĆU ULOGU.

roditeljski kutak

PRVA POMOĆ KOD POLOMLJENOG ZUBA

Prvo je potrebno ukloniti polomljeni deo zuba da bi sprčili eventualno gušenje. Ne treba dozvolito detetu da grize ili žvaće bilo šta tvrdo. Pozvati ODMAH Vašeg stomatologa. Neki zubi se mogu plombirati, ako defekat nije veliki. Ipak, najčešće je potrebno uraditi krunicu. U slučaju da je pri povredi zuba oštećenje zahvatilo i nerv (pulpu), mora se sprovesti tretman lečenja kanala korena zuba ili u najgorem slučaju, zub se mora izvaditi.

PRVA POMOĆ KOD RASKLIMANOG ZUBA

Ako se kao posledica udarca, zub rasklima, ODMAH pozovite Vašeg stomatologa. U zavisnosti od jačine udarca, stomatolog će ostaviti zub da se sam učvrsti ili ga povezati sa prvim susednim neoštećenim zubom dok se ne učvrsti. Posle nezgode zub može potamneti ili se može formirati abces. Abces se može razviti odmah ili nekoliko godina posle udarca. U slučaju da se stvori, mora se primeniti terapija lečenja kanala korena zuba ili se uraditi apikotomija (odsecanje vrha korena operativnim putem). U kasnijoj fazi na takvom zubu se najčešće radi krunica.

PRVA POMOĆ KOD POSEKOTINA USNE ILI JEZIKA

U slučaju posekotine usne ili jezika, prvo se pritiskom mora zaustaviti ili usporiri krvarenje. Ako postoji više rana ili se ne može zaustaviti krvarenje, morate ODMAH pozvati Vašeg stomatologa ili otići na kliniku. Da bi se zaustavilo krvarenje, sprečila infekcija i pomoglo pravilno zarastanje, rana će, možda, morati da bude ušivena.

Šta bi tinejdžeri trebalo da znaju o zubima i njihovom zdravlju

ŠTA BI TINEJDŽERI TREBALO DA ZNAJU O ZUBIMA I NJIHOVOM ZDRAVLJU

Šta bi tinejdžeri trebalo da znaju o zubima i njihovom zdravlju

U tinejdžerskom dobu problemi sa zubima su česti. Bolja informisanost o njma i njihovim posledicama na oralno zdravlje može pomoći u lakšem donošenju najbolje odluke u vezi eventualnog tretmana:

Šta bi tinejdžeri trebalo da znaju o zubima i njihovom zdravlju ORTODONCIJA (ispravljanje zuba i vilica) – Velikom broju kako dece tako i tinejdžera su potrebne ortodontske bravice da bi ispravili zube i postavili ih na svoje mesto ( kod teskobe zuba u vilici, kod krivih zuba ili lošeg zagrižaja zuba). Zube koji se dobro ne uklapaju i dodiruju je teže očistiti i samim tim postoji veće šansa da se pokvare i ranije izgube. Osim toga loše postavljeni zubi dovode do ekstra stresa na mišićima za žvakanje. Ortodontski pregled će odrediti da li postoji potreba za tretmanom bravicama i koji tip tretmana je najbolji za određeni slučaj. Ako se bravice postave, potrebno je posebno obratiti pažnju na pravilno čišćenje zuba jer postoji veća šansa da se hrana zadržava na njima zbog otežanog pranja.

Šta bi tinejdžeri trebalo da znaju o zubima i njihovom zdravlju ŠTITNICI ZA ZUBE – U slučaju da treniraš neki sport, štitnici za zube su neophodni ne bi li sačuvao zube, a samim tim i osmeh. Štitnici obično prekrivaju gornje zube i napravljeni su tako da ih zaštite od lomljenja, usne od posekotina kao i da preduprede ostale povrede koje se mogu desiti u ustima. Ako su bravice postavljene na donjim zubima ili postoji neki drugi vid ortodontskog tretmana, stomatolog će ti, najverovatnije, preporučiti štitnik i za donje zube.

Šta bi tinejdžeri trebalo da znaju o zubima i njihovom zdravlju

ISHRANA – Ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju usta i zuba. Šećeri i lepljiva hrana, kao što su mnogi snekovi (užine) i pića omogućavaju nastanak plaka (naslaga) koji dovodi do oštećenja zubne gleđi (površinskog sloja zuba). Potrebno je ograničiti broj takvih užina i pića – svaki put kada se oni koriste sledećih 20 ili više minuta zube napada kiselina. Korišćenjem dobro izbalansirane hrane napravićeš dobar efekat na oralno zdravlje. Za užinu, možeš koristiti hranu kao što je sir, sirovo povrće, običan jogurt ili voće.

Šta bi tinejdžeri trebalo da znaju o zubima i njihovom zdravlju

PUŠENJE – Ako ne pušiš ili ne žvaćeš duvan, nemoj početi! Pored toga što pušenje predstavlja veliki problem za zdravlje celog organizma, ono ostavlja prebojenost zuba i desni, boji tart i naslage na zubima i doprinosi lošem zadahu. Na duže staze žvakanje duvana, pušenje cigara ili cigareta povećavaju rizik od nastanka raka usne duplje i bolesti desni. Ako koristiš duvan, moraš obavestiti svog stomatologa i javiti mu se na kontrolu ako osetiš bilo kakav problem ili promenu u svojim ustima.

Šta bi tinejdžeri trebalo da znaju o zubima i njihovom zdravlju PIRSING U USTIMA – Uprkos što je pirsing usana, jezika i sl. veoma popularan, on može dovesti do brojnih komplikacija kao što su infekcija, nekontrolisano krvarenje i povrede nerava. Možeš se ugušiti alkicom ili lopticom koja se otkačila ili slomiti zub ili povrediti desni metalnim nakitom. Ako razmišljaš o oralnom pirsingu, obavesti svog stomatologa. Oni će ti pomoći da pronađeš najsigurniji način.

PROBLEMI U ISHRANI – I bulimija (poremećaj kada se osoba prejeda, a nakon toga odmah izaziva povraćanje) i anoreksija (poremećaj izgladnjivanja zbog nerealnog straha od debljanja) su ozbiljni problem koji direktno utiču na izgled zuba tako što dovode do erozije površinskog sloja – gleđi. Stomatolog može popraviti površinu zuba, ali ne može rešiti problem ishrane – ovakav problem iziskuje pomoć psihologa ili psihijatra i može trajati celog života. Ako imaš problem u ishrani ili sumnjaš da možda imaš, obavezno se obrati svom lekaru.

ŠTA MOGU DA URADIM DA MI ZUBI IZGLEDAJU BELJE?

Tokom redovnog profesionalnog čišćenja zuba, stomatolog će ukloniti većinu mrlja nastalih kao posledica uzimanja hrane, pića ili pušenja. Korišćenjem običnih pasta za beljenje takođe možeš ukloniti površinsku prebojenost u vreme između poseta stomatologu. Ako je prebojenost prisutna godinama, verovatno će biti potreban profesionalni tretman beljenja zuba.

Unutrašnja prebojenost zuba se mora tretirati na drugi način. Potrebno je izbeljivanje kod stomatologa, izrada plombe ili krunice na prebojenom zubu. Svaki od ovih metoda je siguran i efektivan. Tvoj stomatolog će ti preporučiti koji od njih je najpogodniji za tebe u zavisnosti od stanja tvojih zuba i rezultata koji očekuješ.

Štitnici za zube

ŠTITNICI ZA ZUBE

stitnici za zube

Povrede glave se ubrajaju u najčešće povrede kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Vrlo često su to povrede usta i zuba. U cilju njihove prevencije, roditelji mogu zaštiti svoju decu štitnicima za zube koji prekrivaju zube i desni i time sprečavaju i smanjuju broj povreda orofacijalnog sistema.

Najčešće se koriste u sportovima u kojima postoji kontakt kao što su fudbal, košarka, odbojka, rukomet, hokej, ragbi, borilački sportovi, ali i kod klizanja i skijanja.

stitnici za zube

Protektivna uloga štitnika za zube bila bi u prevenciji posekotina jezika, usana i obraza usled povreda oštrim ivicama najčešće prednjih gornjih zuba, smanjenje rizika od traume prednjih zuba, smanjenje mogućnosti loma donje i gornje vilice i oštećenja zadnjih zuba i viličnih zglobova usled udarca u donju ivicu donje vilice.

Upotrebom adekvatnih štitnika za zube znatno se smanjuje broj povreda zuba i mekih tkiva u ustima.

Štitnici za zube se koriste i kod noćnog škrgutanja zubima (bruxizam), kod sindroma temporomandibularnog zgloba, ali i kao određeni deo stomatoloških terapija kao što su beljenje zuba ili u ortodonskom tretmanu za očuvanje postignutog rezultata terapije (retainer).

stitnici za zube

Štitnici mogu biti gotovi, polugotovi i individualni. Gotovim i polugotovim štitnicima se izbegava poseta stomatologu jer se mogu kupiti u apotekama i radnjama sportske opreme. Međutim, samo individualni štitnik pruža maksimalnu prevenciju orofacijalnih povreda. Osim toga, on je i najprijatniji za nošenje. Njega stomatolog izrađuje na osnovu individualnog otiska zuba od koga se pravi model na kome se, posebnim aparatom, izrađuje folija.

stitnici za zube

Preduslov za nošenje štitnika je dobro oralno zdravlje. Najčešće se izrađuje za gornji zubni niz. Izrađuje se od materijala koji treba da zadovolji brojne fizikalne, medicinske, biološke i funkcionalne zahteve.

stitnici za zube TREBA ZAPAMTITI DA JE LEČENJE NAJMANJE OROFACIJALNE POVREDE TEŽE I SKUPLJE OD NOŠENJA BILO KOG DENTALNOG ŠTITNIKA.

Briga o zubima deteta od 1 godine do 4. godine

BRIGA O ZUBIMA DETETA OD 1 GODINE DO 4. GODINE

Briga o zubima deteta od 1 godine do 4. godine

Jedna od najvažnijih lekcija o zdravlju koje možete dati svom detetu je kako da održavaju higijenu usta i zuba. To znači pomoći mu da najmanje dva puta (ujutru i uveče) opere svoje zube, naučiti ga kako da čist zube koncem, ograničiti konzumiranje grickalica i slatkiša između obroka i organizovati mu redovne kontrole kod stomatologa.

Većina stomatologa preporučuje da je vreme prve posete stomatologu oko 2 godine života ili po izbijanju prvog zuba. Pored toga što će te dati mogućnost lekaru da prati nicanje zuba i razvoj zuba i vilica Vašeg deteta, dobićete i Vi šansu da naučite o pravilnom razvoju zuba, potrebi za fluorom, kako da pomognete svom detetu da pravilno održava higijenu usta i zuba, kako da se izborite sa orlanim navikama Vašeg deteta (kao što je upotreba cucle – laže i flašice), upoznati Vas sa pravilnom ishranom i naučiti Vas kako da sprečite povrede usta i zuba Vašeg deteta.

Ono što je najbitnije je da uvek ističete da je poseta stomatologu pozitivno iskustvo. Objasnite Vašem detetu da su redovne posete stomatologu velika pomoć u održavanju zdravlja usta i zuba. Učeći ih pozitivnom stavu prema stomatologu, uvećaćete šanse da Vaše dete tokom celog svog života redovno posećuje stomatologa.

ŠTA TREBA DA RADIM KADA MOM DETETU POČNU DA RASTU ZUBI?

Prvi zubi (mlečni zubi) počinju da rastu oko 6 meseca života i nastavljaju sa rastom do oko 3 godine. Rast zuba prouzrokuje kod dece osetljive desni što njih čini vrlo nervoznim.

Možete im pomoći tako što će te svojim prstom blago masirati desni ili malom mekanom četkicom blago češkati desni.

Možete mu dati posebnu glodalicu koju pre toga možete neko vreme držati u frižideru. Ona će detetu hladiti desni i na taj način mu olakšati izbijanje zubića.

Briga o zubima deteta od 1 godine do 4. godine

Takođe postoje gelovi ili tečnosti za bebe koji sadrže sredstva protiv bolova ili male količine anestetika koji ublažuju simptome izbijanja zuba. O ovim sredstvima se možete obavestiti kod Vašeg stomatologa ili pedijatra.

Ako dete dobije temperaturu pri izbijanju zuba, prvo kontaktirajte Vašeg pedijatra koji će isključiti neku drugu mogućnost nastanka temperature.

KOJI JE PRAVILAN NAČIN PRANJA ZUBA MOG DETETA?

Briga o zubima deteta od 1 godine do 4. godine

Dobra ideja je kontrolisati pranje zuba deteta do njegove 6 godine, prateći sledeća uputstva:

 • koristite dečiju pastu za zube veličine zrna graška. Vodite računa da Vaše dete ne guta pastu za zube.
 • koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima
 • nemojte zaboraviti da operete i unutrašnje strane svih zuba gde se naslage najviše talože. Četkicu postavite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na liniju desni. Perite zube u pravcu njihovog rasta (gornje na dole, a donje na gore). Grizne površine četkajte napred – nazad.

PROBLEM SA SISANJEM PALCA ILI NEKOG DRUGOG PRSTA I KAKO GA REŠITI

Briga o zubima deteta od 1 godine do 4. godine Refleks sisanja je normalan kod zdravih beba. Ipak navika sisanja palca ili nekog drugog prsta može prouzrokovati probleme u rastu usta i vilica, poziciji zuba, ako se nastave posle izbijanja stalnih zuba (između 4 godine i 7 godine). Prednji zubi mogu izrasti upolje, može nastati otvoreni zagrižaj (nemogućnost spajanja i dodirivanja prednjih zuba u zagrižaj) kao posledica sisanja nekog od prstiju. Ovi problemi kasnije mogu dovesti do zauzimanja pogrešnog položaja stalnih zuba u vilici, povećanja pojave karijesa i nastanak lošeg zagrižaja. Cuclanje cucli posle izbijanja stalnih zuba može prouzrokovati slične probleme.

U rešavanju problema sisanja prsta najbolje je zauzeti pozitivan stav. Nikako ne pokušavati da isforsirate rešenje negativnim rečima ili ponašanjem. Vaše dete samo radi ono što oseća da je prirodno.

Nagradite Vaše dete kada ne cucla prste.

Možete poraditi na rešenju problema uznemirenosti Vašeg deteta koje može biti uzrok sisanja prsta.

Možete potsetiti Vaše dete da ne sisa prst tako što će te ga uviti ili tokom noći mu staviti čarapu na ruku.

Postoje i tečnosti gorkog ukusa kojima možete premazati prst, a koje će Vam, verovatno, preporučiti Vaš stomatolog ili pedijatar.

Nicanje zuba kod vašeg deteta

NICANJE ZUBA KOD VAŠEG DETETA

Nicanje zuba kod vašeg deteta

Dečiji zubi počinju da se formiraju pre njihovog rođenja. Najčešće niče prvi mlečni zub oko 6 meseca života. Međutim, može se desiti da nikne i nekoliko meseci ranije ili kasnije. Neka deca se rode sa zubom koji je počeo da niče ili izniklim zubom. Svaki čovek je individua za sebe i ovakva odstupanja su normalna. Najčešće prvo izniknu centralni donji sekutići (jedan, pa drugi). Zatim veoma brzo ili u isto vreme niču gornji centralni sekutići. Naravno, i ovde ima odstupanja. Mogu se pojaviti prvo gornji pa donji ili čak prvo lateralni (drugi) sekutići, pa za njima centralni. U svakom slučaju, ako sumnjate da postoji neki problem, možete se obratiti Vašem stomatologu i odvesti dete na pregled.

Svih 20 mlečnih zuba izniknu do 3 godine života.

Stalni zubi počinju sa nicanjem oko 6 godine. Naravno, i tu su dozvoljena odstupanja. Najčešće su to prvi stalni molari (ili šestice). Njih prati smena centralnih donjih sekutića. Ovaj proces se nastavlja do otprilike 21. godine života.

Odrasli ljudi imaju 28 stalnih zuba, odnosno 32 ako se uključe i treći molari (umnjaci).

TABELA RASTA MLEČNIH I STALNIH ZUBA (prosečno vreme nicanja)

Nicanje zuba kod vašeg deteta
Oralna higijena kod tinejdžera

ORALNA HIGIJENA KOD TINEJDŽERA

Oralna higijena kod tinejdžera

Tinejdžerima može biti teško sa njihovim zubima.

Oni mogu biti toliko zauzeti sa školskim obavezama, poslovima, sportovima i raznim socijalnim aktivnostima tako da im može biti teško da nađu vremena da održavaju hidgijenu svojih usta i zube.

Oralna higijena kod tinejdžera Takođe, obično konzumiraju lošu, brzu hranu.

Kombinacijom ova dva problema stvaraju se povoljni uslovi za nastanak karijesa. Nije iznenađujuće da se u ovom dobu mnogo dece javlja stomatologu sa već postojećim kvarom zuba.

EVO NEKOLIKO SAVETA KAKO DA POMOGNETE VAŠEM TINEJDŽERU DA PROĐE OVO DOBA BEZ KARIJESA:

 • Oralna higijena kod tinejdžeraAko ste roditelj razgovarajte (razgovarajte i razgovarajte) sa Vašim tinejdžerom i ohrabrite ga da dobro vodi računa o svojim zubima. Ovo podrazumeva pranje zuba bar dva puta dnevno i korišćenje konca bar jednom dnevno. Tinejdžeri veoma vode računa o tome kako izgledaju. Pomozite Vašem tinejdžeru da shvati da loša oralna higijena doprinosi nastanku prebojenosti zuba, lošem zadahu, gubitku zuba i raznim drugim dentalnim problemima.
 • Dajte dobar primer. Ako Vas Vaš tinejdžer vidi da redovno održavate oralnu higijenu i vodite računa o svojim zubima, to će značiti da je dobra oralna higijena važna za Vas. Vaša priča i upozorenja neće biti samo prazna priča - dobiće na vrednosti.
 • Obezbedite dovoljnu količinu pribora za održavanje oralne higijene i neka mu bude pri ruci. Uzimajte četkice za zube sa mekim vlaknima, prebojene ili konce za zube sa nekim ukusom, ukusne paste za zube i neka to bude na dohvat ruke (čak i u kuhinji u slučaju da Vaš tinejdžer žuri).
 • Oralna higijena kod tinejdžeraNe kupujte brzu hranu. Umesto toga uvek u kući imajte voće i sveže povrće za užinu.
 
Pranje zuba kod dece

PRANJE ZUBA KOD DECE

Pranje zuba kod dece

Veći broj dece pere zube manje od jednog minuta. Međutim, stomatolozi preporučuju da pranje zuba treba da traje najmanje dva do tri minuta. Pomoćićete svom detetu ako mu postavite tajmer u kupatilo. Na ovaj način Vaše dete će naučiti koliko dugo treba da pere zube. Možete se dogovoriti da pere zube dok traje neka njegova omiljena pesma, jer pesme obično traju dva do tri minuta.

Veoma je važno da Vaše dete obavezno pere zube uveče pre odlaska u krevet. 8h – 10h koliko Vaše dete u proseku spava daće bakterijama dovoljno vremena da pretvore čestice hrane u kiselinu koja će ošteti površinu zuba. Takođe, protok pljuvačke u ustima je manji noću tako da ne može da učestvuje u spiranju hrane sa zuba.

Tehnika pranja zuba Vašeg deteta je ista i ako ono pere zube iako mu Vi to radite. Ako je dete isuviše malo da bi samo pralo zube, najlakše je da jednom rukom pridržavate njegovu glavu, a drugom mu perete zube.

TEHNIKA PRANJA ZUBA KOD DECE

 • Postavite četkicu na liniju između zuba i desni pod uglom od 45 stepeni.
 • Prvo nežno pravite male, kružne pokrete čisteći jedan po jedan zub, a zatim povlačite četkicu u smeru rasta zuba (gornje zube na dole, a donje zube na gore). Vodite računa da ne preskočite neki zub ili stranu. Napravite sistem – na primer možete početi od poslednjeg zuba sa jedne strane u donjoj vilici i doći do prednjih zuba, a onda to isto ponoviti na drugoj strani donje vilice, zatim preći na gornju vilicu.
 • Četkajte grizne površine zuba pokretima napred – nazad. Budite sigurni da ste isčetkali sve fissure i ulegnuća. Takođe morate pratiti sistem da ne bi nešto propustili.
 • Nemojte zaboraviti da operete zube i sa unutrašnje strane koja je okrenuta ka jeziku. Takođe postavite četkicu pod uglom od 45 stepeni na liniju desni i prvo blagim, kružnim pokretima protrljajte svaki zub, a onda ih iščetkajte pokretima u prvcu u kom rastu.
 • Blago operate jezik svome detetu da biste uklonili bakterije i održali svež dah.
 • Pomozite detetu da ispere usta i zube.

Većina dece propusti da opere molare (četvrti i peti zub), kao i strane zuba okrenute ka jeziku u donjoj vilici. Posebno proverite ta mesta.

Rendgensko snimanje zuba kod dece

RENDGENSKO SNIMANJE ZUBA KOD DECE

Rendgensko snimanje zuba kod dece

Rendgen ili radiografija je veoma vredno dijagnostičko sredstvo.

Ova dijagnostička metoda pomaže stomatologu da:

Rendgensko snimanje zuba kod dece
 • vidi kako niču zubi Vašeg deteta
 • vidi broj, veličinu i poziciju neizraslih zuba
 • proveri da li neki zub nedostaje u vilici ili postoji prekobrojni zuba
 • prati povrede usta i zuba
 • odredi da li su usta ili zubi inficirani ( u zapaljenju)
 • upotpuni ortodontski pregled i pomogne lekaru u proceni ortodontskog tretmana
 • uoči problem koji se ne može videti golim okom
 • identifikuje eventualnu bolest kosti
Rendgensko snimanje zuba kod dece

Ne postoji određeno vreme kad Vaše dete može biti rendgenski snimano. Potreba varira u zavisnosti od razvoja i dentalnog zdravlja Vašeg deteta. Ako je Vaše dete podložno nastajanju karijesa i već postoji mnogo plombi na njegovim zubima, verovatno će stomatolog predložiti kontrolno rendgensko snimanje svakih šest meseci da bi mogao da iskontroliše problem. Potreba za rendgenskim snimanjem će zavisiti i od toga koliko dete dobro održava oralnu higijenu, od navika u ishrani (učestalosti konzumiranja zaslađenih i gaziranih sokova, kao i upotreba slatkiša i grickalica). Ako se rendgenski snimak ne napravi kada postoji potreba, problem se može pogoršati.

Sindrom flašice - cirkularni karijes

SINDROM FLAŠICE - CIRKULARNI KARIJES

Sindrom flašice - cirkularni karijes

Cirkularni karijes ili sindrom bebi flašice je karijes (zubni kvar) koji se najčešće javlja kod beba i male dece. Razvija se veoma brzo kao posledica čestog davanja preko flašice, duži vremenski period tečnost koja sadrži šećer. Ovom vrstom karijesa su najčešće zahvaćeni prednji gornji zubi.

Problem najčešće nastaje kada se dete uspavljuje sa flašicom u kojoj se nalazi mleko, sok, zaslađena voda i sl. Dok dete spava, šećer iz tečnosti se taloži (najviše na prednjim, gornjim zubima). Bakterije koji se normalno nalaze u ustima svakog deteta pretvaraju šećer u kiselinu koja dovodi do razvoja karijesa. Ovaj zubni kvar je vrlo karakterističnog izgleda i vide se, najčešće, kao tamne mrlje na svim prednjm zubima.

Sindrom flašice - cirkularni karijes

TEČNOSTI KOJE SADRŽE VISOKU KONCENTRACIJU ŠEĆERA:

 • adaptirano mleko, obično mleko, koka-kola ili voćni sokovi
 • čaj zaslađen sa šećerom ili medom
 • majčino mleko

VI MOŽETE SPREČITI POJAVU CIRKULARNOG KARIJESA

 • perite zube detetu svakog dana
 • nemojte davati detetu da se uspavljuje sa tečnostima koje sadrže šećer
 • nemojte davati detetu tečnosti koje sadrže šećere da biste ga umirili, naročito duži vremenski period
 • dajte Vašem detetu običnu vodu kada je žedno
 • vodite dete redovno na kontrole kod stomatologa
 
stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zubari stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zubi stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zub stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zubar stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zastita stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - deciji zubar stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - deciji zubar
Radoslava Grujića 30 tel: +381 11 630 12 29, +381 64 112 88 96, +381 65 DR FILIP E-mail: [email protected]
Designed by NM Design