Zubni implantati

stomatoloska ordinacija Zubni implantat će nadoknaditi Vaš zub u celosti i daće Vam osećaj, izgled i funkcionalnost pravog zuba.

Beljenje zuba

stomatoloska ordinacija Zablistajte zajedno sa letnjim suncem. Potpuno sigurno, uz nadzor naših lekara, vratite Vašim zubima belinu i sjaj.

Estetska stomatologija

stomatoloska ordinacija Kad ste zadovoljni i sigurni u sebe, ceo svet je Vaš. Veliki izbor korekcija u domenu estetske stomatologije.

Bezmetalna keramika

stomatoloska ordinacija Pratite savremene tokove. Zubne krunice izrađene od bezmetalne keramike daju potpuno prirodan izgled Vašim zubima.

Ortodoncija

stomatoloska ordinacija Pomozite Vašim zubima da pronađu svoje mesto. Za uzvrat će te dobiti mnogo više.

Estetska hirurgija

stomatoloska ordinacija Od sada u našoj ordinaciji možete uraditi estetske zahvate na Vašem licu i telu i dati svom izgledu final touch.

Članci

clanci stomatoloske ordinacije Pavlovic
BELJENJE ZUBA

BELJENJE ZUBA

beljenje zuba

Beljenje zuba je proces kod koga prebojeni zubi dobijaju zdravu, prirodnu boju.

Zubi se mogu beleti kod kuće (razne paste, gelovi, rastvori) ili kod stomatologa (laserom ili nekim drugim postupkom). Neki postupci beljenja zuba su jednokratni i odvijaju se brzo, a neki zahtevaju vreme. Neki procesi beljenja zuba su agresivniji od drugih.

ONO ŠTO MOŽETE URADITI PRE POSETE STOMATOLOGU

Zubi mogu promeniti boju iz različitih razloga:

 • česta konzumiranje kafe, čaja ili coca – cole
 • neki antibiotic mogu prouzrokovati tamnjenje zuba kod dece
 • dentin ispod gleđi sa godinama tamni
 • korišćenjem duvana i cigareta
 • ako dođe do udarca u zub, nerv unutar zuba umire i zub tamni
 • posle terapije kanala korena zub, zub postaje tamniji

DA LI JE BELJENJE ZUBA SIGURNO?

Beljanje zuba je veoma sigurno, ako se koriste proizvodi preporučeni od stomatologa i pod njegovim nadzorom

beljenje zuba

DA LI JE BELJENJE ZUBA ZA MENE?

Pre terapije beljenja zuba stomatolog mora da izvrši procenu stanja zdravlja usta i zuba. U nekim slučajevima se mora sanirati postojeće stanje, pa tek onda pristupiti beljenju zuba. U nekim slučajevima neka druga procedura u domenu estetske stomatologije može biti bolja. Ipak beljenje je sigurna, brza i laka terapija i može se primeniti skoro kod svakog.

BELJENJE KOD KUĆE

Stomatolog će prvo uzeti otisak Vaših zuba i izliti model. Na modelu će posebnim aparatom napraviti foliju u koju će pacijent špricem ubacivati gel za beljenje zuba.

KAD ĆU VIDETI REZULTATE?

Odmah! Većina pacijenata vidi rezultate nakon prvog tretmana. Međutim, obično je potrebno da prođe 2 – 6 nedelja da bi se process beljenja priveo kraju i dao potpuni rezultat. Naravno, vreme za koje će se boja iskristalisati zavisi od prave boje zuba, prebojenosti zuba i koliko često se tretman primenjuje.

KOLIKO ĆE REZULTATI TRAJATI?

Efekat beljenja obično traje nekoliko godina. Mnogim pacijentima je potrebno da s‘vremena na vreme ponove kratak tretman (svakih 6 meseci do 1 goine). Ovi skraćeni tretmani su naročito potrebni pacijentima koji piju prebojena pića kao što su kafa, čaj, coca – cola.

DA LI POSTOJE NEŽELJENI EFEKTI?

Tokom terapije neki pacijenti mogu imati pojačanu osetljivost na hladno. Ovi simptomi su privremeni i obično prolaze u roku od nekoliko dana.

KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI ORALNU HIGIJENU USTA I ZUBA

KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI ORALNU HIGIJENU USTA I ZUBA

kako pravilno odrzavati higijenu usta i zuba

Pranje zuba četkicom, kao i čišćenje zuba koncem ima veoma veliki značaj u održavanju oralne higijene. Pored profesionalnog čišćenja zuba, uklanjanja mekih i tvrdih naslaga, kao i skidanje kamenca, metodi održavanja oralne higijene kod kuće su podjednako važni. Pravilno čišćenje zuba može mnogo povećati zdravlje Vaših usta i zuba i sprečiti ozbiljne bolesti. Ono može učiniti Vaš osmeh blistavim.

RAZLOZI ZAŠTO JE PRAVILNO PRANJE ZUBA I ČIŠĆENJE KONCEM OD VELIKE VAŽNOSTI :

 • SPREČAVA KARIJES (kvar zuba)- Zubni karijes je jedan od vodećih faktora koji prouzrokuju gubitak zuba, a tretman često zahteva komplikovane dentalne procedure. Karijes nastaje kada kiselina u plaku nagrize gleđ, omotač koji se nalazi na površini zuba. Ova pojava se može sprečiti veoma lako pravilnim održavanjem oralne higijene kod kuće.
 • SPREČAVA BOLESTI DESNI – Bolesti desni su veoma ozbiljna, progresivna stanja koja dovode do gubitka zuba, desni i kosti. Ove promene izazivaju otrovi koji se nalaze u plaku i mogu dovesti do ozbiljnih problema u drugim delovima tela. Uklanjanjem naslaga plaka sa površine zuba korišćenjem četkice za zube i zubnim koncem u delovima između zuba umnogome sprečavate pojavu nastanka problema sa desnima.
 • SPREČAVA HALITOZU (loš zadah) – Loš zadah ili halitoza su najčešće prouzrokovani ostacima hrane između zuba. Oni se mogu očistiti svakodnevnim pranjem zuba, kao i korišćenjem konca u prostorima između zuba, ostavljajući usta zdravim, a dah svežijim.
 • SPREČAVA PREBOJENOST ZUBA – Prebojenost zuba, kao i žuti zubi, mogu biti posledica raznih faktora kao što su pušenje, kafa i čaj. Svakodnevno pranje zuba i čišćenje koncem sprečava da prebojenost postane stalna.

PRAVILNO PRANJE ZUBA

Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče. Dobra četkica je četkica male veličine i mekih, zaobljenih vlakana, ne starija od tri meseca. Glava četkice mora biti dovoljno mala da bi mogla da dosegne sve delove u ustima, a vlakana moraju biti dovoljno meka da ne bi pruzrokovala povredu površine zuba ili desni.

kako pravilno odrzavati higijenu usta i zuba

OSNOVNA UPUTSTVA ZA PRAVILNO PRANJE ZUBA:

 • Postavite četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na liniju gde se zubi i desni dodiruju
 • Prvo koristite male, nežene, kružne pokrete da biste očetkali liniju desni i zube, a onda četkicu povlačite u pravcu rasta zuba (kod gornjih zuba na dole i kod donjih zuba na gore)
 • Nemojte grebati ili koristiti jak pritisak pri čišćenju zuba da ne biste oštetili površinu gleđi i desni
 • Očetkajte sve površine zuba, spoljšnju (sa strane obraza), unutrašnju (sa strane jezika) i griznu površinu. Naročito obratite pažnju na grizne površine zadnjih zuba.
 • Koristite pokrete napred – nazad da biste očistitli grizne površine.
 • Očetkajte jezik da biste uklonili naslage, hranu i gljivice.

PRAVILNO ČIŠĆENJE ZUBA KONCEM

kako pravilno odrzavati higijenu usta i zuba-stomatoloska ordinacija Čišćenje zuba koncem je odličan način da se uklone naslage iz interdentalnih prostora (prostori između zuba). Ono je naročito važno u sprečavanju razvoja bolesti desni, kao i ograničavanju dubine periodontalnih džepova. Prostor između zuba je veoma teško očistiti sa četkicom za zube i zato se čišćenje koncem mora sprovoditi svakodnevno. Ukus i tip konca nije bitan, važno je odabrati konac koji možete lako koristit i koji Vam je prijatan za upotrebu.

OSNOVNA UPUTSTVA ZA ČIŠĆNENJE ZUBA KONCEM

 • Otkinite parče konca dužine oko 25cm
 • Jedan deo obavite oko kažiprsta leve ruke, a drugi deo oko kažiprsta desne ruke da Vam ostane između slobodnog konca u dužini od 5cm – 7cm
 • Postavite konac nežno između zuba do linije desni
 • Zavite konac u obliku slova U oko svakog zuba i pažljivo utisnite konac ispod linije desni
 • Polako pomerajte konac gore – dole nekoliko puta da biste uklonili naslage između zuba.
 • Nemojte ubacivati konac pod pritiskom između zuba jer će to dovesti do upale Vaših desni ili ih možete povrediti

Ako imate bilo kakvo pitanje u vezi pranja zuba i čišćenja zuba koncem, molim Vas pitajte Vašeg stomatologa ili dentalnog higijeničara.

KUĆNO BELJENJE ZUBA SA NITE WHITE - OM

KUĆNO BELJENJE ZUBA SA NITE WHITE - OM

kucno beljenje zuba sa nite white-om -stomatoloska ordinacija

NAČIN NA KOJI DELUJE

Aktivni sastojak gela koji prouzrokuje beljenje zuba je KARBAMID PEROKSID. Ovaj sastojak ulazi u vodonik peroksid, koji reaguje kao oksigeno sredstvo i prouzrokuje prodiranjanja kiseonika u gleđ i dentin (spoljašnji omotači Vaših zuba) i rastvara naslage koje su se nataložile u strukturi Vaših zuba.

Ovaj proces beljenja zuba deluje samo na molekule koji su doveli do prebojavanja zuba i njihov efekat će zavisiti od jačine i vremena trajanja kontakta sa Vašim zubima.

Snaga ove supstance je ograničena iz sigurnosnih razloga. Struktura Vaših zuba ostaje nepromenjena, samo površina zuba postaje svetlija.

TRI NEDELJE PRE NEGO ŠTO POČNETE TERAPIJU BELJENJA ZUBA:

Perite zube dva puta dnevno sa desenzitivnom pastom koja sadrži potassium nitrat i fluoride koji umanjuju osetljivost zuba dok ih belite.

Budite sigurni da je bilo koja posekotina ili povreda desni izlečena.

kucno beljenje zuba sa nite white-om -stomatoloska ordinacija

INSTRUKCIJE ZA BELJENJE ZUBA

Operite i očistite koncem Vaše zube pre nego što postavite folije za beljenje zuba.

kucno beljenje zuba sa nite white-om stomatoloska ordinacija

Koristite tanku liniju gela ili kap za svako mesto za zub u foliji.

Koristite tanku liniju gela ili kap za svako mesto za zub u foliji.

NEMOJTE PREPUNITI FOLIJU SA GELOM ZA BELJENJE ZUBA!

Unesite foliju u usta i postavite je na zube. Nemojte jako pritisnuti jer će gel izaći napolje.

Očistite gel koji je eventualno izašao iz folije i došao u dodir sa desnima sa prstom ili suvom četkicom za zube.

Pokušajte da nosite foliju minimum 2-3 sata tokom dana ili što je mnogo pogodnije možete je nositi noću (gel gubi 80% svoje aktivnosti posle 2 sata u ustima).

kucno beljenje zuba sa nite white-om stomatoloska ordinacija

Isperite usta posle vađenja folije i operate preostali gel sa zuba.

Očistite foliju sa toplom vodom i četkicom za zube, vrela voda će oštetiti foliju; pažljivo je osušite i čuvajte u kutijici na hladnom i suvom mestu.

Popunite foliju sa pastom na bazi jakih fluoride i nosite oko 2-5 min posle beljenja. Nakon toga budite sigurni da ste uklonili svu pastu i izbegavajte da gutate pastu sa fluoridima.

IZBEGAVAJTE DA JEDETE, PIJETE I PUŠITE DOK VAM JE FOLIJA ZA BELJENJE ZUBA U USTIMA

Nemojte koristit bilo koje druge proizvode za beljenje zuba dok traje ova terapija.

Čuvajte van domašaja dece.

Čuvajte na mestu gde nema direktnog kontakta sa Suncem.

Maksimalni rezultati beljenja se postižu ako se preparat koristi 14 noći.

Izbegavajte citrusno voće i ostalu kiselu hranu dok traje proces beljenja zuba. Oni će doprineti osetljivosti jer povećavaju kiselost Vaše pljuvačke što može dovesti do oštećenja spoljašnje površine zuba ili usporiti proces izbeljivanja zuba.

Za vreme terapije izbegavajte pušenje, kafu, tamna pića (Coca-cola) i crvena i crna vina jer mogu dovesti do prebojavanja Vaših zuba.

Trebalo bi da izbegavate obojena pića kao što su kafa, čaj, Coca-cola nekoliko dana posle terapije, zato što u tom period zubi brže upijaju prebojenost.

Pokušajte da koristite slamčicu.

Koristite paste za beljenje zuba.

Posle 2-4 nedelje Vaši zubi će najverovatnije biti najbelji koliko je to moguće.

Delu zuba oko desni će verovatno trebati malo duže da pobeli nego samoj ivici zuba i ostaće malo tamniji.

Ako je potrebno ponovno možete ponoviti proces beljenja zuba posle 3-6 meseci, tako što ćete na isti način upotrebiti gel i foliju, ali 2-3 sata 2-3 puta.

Obavezno svakoga dana perite zube i čistite ih koncem.

Redovno čišćenje kamenca će pomoći da Vaši zubi ostanu beli, održavanje desni zdravim, smanjiće prebojavanje zuba na minimum i odrediće potrebu za ponovnim beljenjem.

kucno beljenje zuba sa nite white-om stomatoloska ordinacija

NEŽELJENI EFEKTI

10% pacijenata može iskusiti nelagodnost zuba, desni, usana ili grla i povećanu osetljivost na hladno, toplo ili pritisak tokom procesa beljenja zuba.

Ova osetljivost je prolazna i kratka i najčešće nestaje 2-3 dana po završetku tretmana. Ako bilo koji od simptoma traje duže ili je pojačan, potrebno je prekinuti tretman i javiti se Vašem doktoru. Ovi simptomi najčešće nestaju 1-2 dana pošto ste prekinuli tretman.

Ako se ova neuobičajena osetljivost razvija doktor može prilagoditi režim tretmana i pomoći Vam da postignete najbolji mogući rezultat, obezbeđujući Vam sigurnost.

OSETLJIVOST

Osetljivost se može razviti kod 15%-20% ili više pacijenata samo nošenjem folije bez gela!

AKO IMATE RAZVIJENU OSETLJIVOST ZUBA MOŽETE POKUŠATI SLEDEĆE:

Koristite isključivo mekane četkice za zube.

Koristite specijalne paste za zube koje će Vam preporučiti Vaš stomatolog. Takođe možete primeniti Potassium nitrate ili fluorid 10-30 min pre ili posle beljenja zuba ili u toku beljenja. Ova terapija Vam može smanjiti osetljivos i do 90%.

Odredite da li osetljivost potiče od zuba ili desni. Ovi simptomi su privremenog karaktera i prestaju za 1-3 dana posle terapije beljenja zuba.

Proverite da niste prepunili foliju sa gelom za beljenje. Pratite dozu koja je obeležena na špricu.

Možete četkati zube sa suvom četkicom Sodom bikarbonom 30-60 sekundi. Ovaj process može smanjiti osetljivost zuba.

Ispiranje fluoridom ili gelom za osetljive zube. Pastama za zube koje u sebi sadrže supstance za zaštitu osetljivosti zuba će obično trebati nekoliko nedelja da daju svoj pun efekat. Treba da se konsultujete sa Vašim stomatologom o tome da Vam preporuči neke profesionalne paste ili vodice za ispiranje zuba.

Koristite kratkotrajne (20-60 min) tretmane da bi iskontrolisali osetljivost Vaših zuba.

Nekada male pauze tokom tretmana beljenja zuba mogu rešiti Vaš problem osetljivosti. Pokušajte da pravite pause dan ili dva između aplikacija.

Za akutnu osetljivost možete koristit Brufen. Ipak, ovaj lek možete koristiti samo ako ne postoji nikakva reakcija na ovaj lek ili ako ne reaguje sa lekovima koje Vi inače uzimate.

Ako je bol koji se javlja jak i oštar, verovatno imate upaljenu gingivu, naprslinu u gleđi, polomljeni zub ili oštećene ivice gingive. Zato je neophodno obaviti detaljan pregled pre nego što se započne terapija beljenja zuba. Na taj način se prvo rešavaju svi problemi koji bi mogli da zakomplikuju samu procedure.

Koristite paste za zube koje regulišu osetljivost. Postavite ih u foliju za beljenje zuba i koristite 30 min pre beljenja i 30 min posle beljenja zuba.

kucno beljenje zuba sa nite white-om stomatoloska ordinacija

MERE OPREZA

Ako je planirano da se na prednjim zubima radi bilo kakva restauracija (krunice, plombe i sl.), potrebno je prvo uraditi beljenje zuba da bi se boja restauriranih zuba podudarala sa bojom izbeljenih zuba. Morate sačekati tri nedelje posle beljenja zuba da bi se boja iskristalisala.

U procesu beljenja zuba može doći do prolazne dehidratacije zuba. Ova pojava će se manifestovati kao tačke ili mrlje na zubima. U roku od jedne ili dve nedelje posle završenog procesa beljenja zuba one će nestati.

TRAJNOST

Obično se efekat beljenja zuba ne može predvideti zato što je svaki pacijent individua za sebe. Stepen izbeljivanja zuba je različit od pacijent do pacijenta jer je reakcija na procedure individualna. Takođe, zbog transparentnosti zubi na različitom svetlu oni mogu izgledati različite boje. Zbog svega ovog, teško je reći pacijentu koliku promenu u boji može da očekuje.

Ipak, Vaši rezultati beljanja na duži vremenski period zavisiće od Vaših navika da li pušite, pijete kafu ili čaj ili crno vino i, naravno, koliko dobro održavate oralnu higijenu.

U zavisnosti od Vaših navika po pitanju oralnog zdravlja, zavisiće koliko često će trebati ponoviti skarćeni tretman beljenja zuba. U normalnim uslovima, da bi Vaši zubi zadržali boju koju su postigli u procesu beljenja, biće potrebno to uraditi dva puta godišnje.

kucno beljenje zuba sa nite white-om - stomatoloska ordinacija
kucno beljenje zuba sa nite white-om
OPŠTA PRAVILA KOD PRANJA ZUBA

OPŠTA PRAVILA KOD PRANJA ZUBA

opsta pravila pranja zuba-stomatoloska ordinacija

Uobičajeno je da zube treba prati posle svakog jela ili bar dva puta dnevno - ujutru i uveče, da bi se izbegao nastanak karijesa (zubnog kvara). Ali ne znači da ako budete dovoljno dugo prali zube, da se zubi neće kvariti. Postoji veći broj faktora koji određuju i uslovljavaju pojavu karijesa kao što su – navike u ishrani i genetska predispozicija. Takođe je značajan način na koji perete zube.

Naprimer, ako ne perete dovoljno dugo ili ne držite četkicu pod određenim uglom, možda će te ostaviti deo plaka (biofilma, naslaga) na zubima. Ovo će značajno uvećati rizik od pojave karijesa. S druge strane, ako budete prali (četkali) zube isuviše agresivno, oštetićete desni što će dovesti do ogoljenja dela korena zuba. Doći će do tipične preosetljivosti zuba na slatko, toplo i hladno.

Drugi razlog preosetljivosti vratnog dela zuba može biti erozija ili oštećenje zubne gleđi. Ova promena može nastati kao posledica kiseline iz hrane ili pića – posebmo energetskih, sportskih i gaziranih pića. Još veća oštećenja na zubima se mogu napraviti ako operemo zube kratko posle korišćenja ovih supstanci sa velikim nivoom kiselosti.

Slično dejstvo ima i sodium lauryl sulfate (SLS) ili fluorid koji je čest sastojak uobičajenih pasta za zube. Oni oštećuju meko tkivo naših usta, a imaju tendenciju pri dužem korišćenju da doprinesu nastanku osetljivosti i povlačenju desni.

KAKO PRAVILNO PRATI ZUBE

 • Ako jedete ili pijete hranu ili piće velike kiselosti, sačekaje bar pola sata pre nego što operete zube
 • Koristite meke četkice za zube
 • Koristite paste za zube koje ne sadrže SLS ili FLUORIDE
 • Perite zube 2 min. ili 30 sek. svaki kvadrant.
 • Držite četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na liniju desni u prvcu vrha svakog zuba.
 • Operite svaki zuba posebno.
ZDRAVI DESNI

ZDRAVI DESNI

zdravi desni-stomatoloska ordinacija

Zdravi desni su temelj za zdrave zube, nešto kao temelj koji podupire kuću. Zdravi desni su dobra potpora koja je neophodna zubima da bi mogli da funkcionišu na pravi način. Bolesni desni su kao rupe u temelju kuće. Izgled desni kod kojih je počela bolest običnom oku može izgledati sasvim normalno, ali ove promene su često progresivne i ireverzibilne (ne mogu se izlečiti i vratiti na staro).

ŠTA SU ZDRAVI DESNI

Zdravi desni su:

 • svetlo roze boje (kod tamnoputih ljudi su malo tamniji)
 • po svojoj površini imaju reljef blage narandžine kore
 • nisu osetljivi ili otečeni
 • ne krvare dok ih perete ili čistite koncem

ZDRAVI DESNI NE KRVARE

Bolest desni (Periodontitis) je vodeći uzro gubitka zuba kod odraslih. Zovu je i “TIHA” bolest zato što često protiče bez bolova, naročito u ranijim stadijumima bolesti. Desni koji krvare su obično prvi znak upozorenja za većinu ljudi koji imaju bolest desni.

ZDRAVO SRCE POČINJE SA ZDRAVIM DESNIMA

Bolest desni može ubiti mnogo više od Vašeg osmeha! Skorašnja ispitivanja su uočila vezu između bolesti desni i bolesti srca, kao i drugih bolesti. Bakterije koje izazivaju bolesti usne duplje krvotokom mogu dospeti u bilo koji deo tela i ugroziti opšte zdravlje.

OČUVAJTE ZDRAVLJE VAŠIH DESNI

Pacijenti koji boluju od bolesti desni često imaju potrebu za profesionalnim tretmanom desni. Posetite Vašeg stomatologa i on će utvrditi koji tretman najbolje odgovara u Vašem slučaju.

ODRŽAVAJTE VAŠE DESNI ZDRAVIM

Prevencija i rano otkrivanje su najbolji u odbrani od bolesti desni.

 • perite zube svakog dana najmanje dva puta
 • čistite zube koncem najmanje jedanput dnevno
 • proverite Vašu tehniku pranja zuba i čišćenja zuba koncem
 • posećujte stomatologa redovno (pravite redovne kontrole)
 • ispoštujte instrukcije koje Vam je Vaš stomatolog dao po pitanju bilo koje specijalne potrebe
10 TOP SAVETA KOJI ĆE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE

10 TOP SAVETA KOJI ĆE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE

SAVETI KOJI ĆE ODMAH UTICATI NA ZDRAVLJE VAŠIH USTA I ZUBA

 1. Redovno posećujte Vašeg stomatologa
 2. Redovno uklanjajte kamenac i polirajte zube
 3. Uložite u profesionalno beljenje zuba
 4. Koristite visoko kvalitetne paste za zube
 5. Redovno menjajte Vašu četkicu za zube
 6. Koristite zubni konac i interdentalne četkice
 7. Čistite Vaš jezik
 8. Ako imate potrebe i u mogućnosti ste radije odaberite zubni implantat
 9. Zaštitite Vaše zube od trošenja
 10. Prestanite da pušite
ZUBNI IMPLANTATI – KONSULTACIJE, POSTAVLJANJE I OPORAVAK

ZUBNI IMPLANTATI (DENTALNI IMPLANTI) – KONSULTACIJE, POSTAVLJANJE I OPORAVAK

zubni implanti(dentalni implanti) - konsultacije, postavljanje i oporavak

KONSULTACIJE (PREGLED I PLAN TERAPIJE)

Terapija implantatima uključuje timski rad lekara. Prvi korak je poseta lekaru specijalisti oralne hirurgije koji će na osnovu pregleda usta i zuba, uz detaljan intervju o medicinskoj i zubnoj istoriji pacijenta, uz rendgenski snimak (najčešće ortopan snimak – koji će pokazati oblik kosti, kao i poziciju nerava i sinusa, a po potrebi i CT scan (tomografski snimak) – koji će dati podatke o količini kosti) dati svoje mišljenje o mogućnostima implantacije, broju i poziciji implantata. Lekar protetičar, na osnovu stanja desni, oralne higijene i osobnih navika pacijenta, prema datom rasporedu postojećih zuba, a u skladu sa planom terapije oralnog hirurga i dogovoru sa pacijentom, na postavljene implantate pravi krunice, mostove ili proteze koje će implantati nositi.

POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA)

Pre hirurške intervencije postavljanja implantata, veoma je važno da oralni hirurg proveri stanje desni i ako je potrebno prvo ih tretira. Osim toga, potrebno je napraviti nekoliko rendgen snimaka, na prvom mestu ortopan snimak gde će se videti položaj sinusa, nerava i proceniti da li postoji dovoljna količina vilične kosti. U slučaju da lekar sumnja u količinu i kvalitet kosti, radi se CT (tomografski snimak) koji će to pokazati.

Tretman postavljenja implantata se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji.

Desni, na mestu gde treba postaviti implantat se zasecaju i odižu. U kosti se formira mali otvor, na tačno određenom mestu gde će se postaviti implantat. Titanijumski implant koji tesno ulazi u otvor se ušrafljuje. Na njega se privremeno stavlja kapica, koja će ga štititi do postavljanja suprastrukture. U slučaju da postoji defekt u kosti (nedostatak kosti) ona se može nadoknaditi veštačkom. Kada je proces završen desni se vraćaju na svoje mesto i ušivaju.

zubni implanti(dentalni implanti) - konsultacije, postavljanje i oporavak

PERIOD OPORAVKA

Kad je operacija završena, implant se ostavlja da se integriše (zaraste) sa okolnom kosti. Za to je potrebno 6 nedelja do 6 meseci. Za to vreme tkivo kosti će rasti i učvrstiti se na mikroskopski hrapavoj površini implantata.

Tokom perioda zarastanja, pacijent će imati privremenu protetsku nadoknadu (most, krunicu i sl.). Ona će poslužiti kao uzorak oko koga će desni rasti i dobiti određen oblik. Veoma je važno da privremena protetska nadoknada ne vrši nikakav pritisak na implantat koji zarasta.

Oporavak će zavisiti od velikog broja faktora, uključujući i vrstu procedure koja je praktikovana pri postavljanju implantata. U svakom slučaju, da bi bili sigurni da je implant pravilno srastao sa tkivom kosti, neophodno je održavati pravilnu higijenu usta i zuba i pridržavati se određenih higijenskih navika. U tom slučaju, implantat može potrejati više od 40 godina.

Neposredno posle hirurškog tretmana mogu se javiti male neprijatnosti kao što su otok sa strane na kojoj je rađena operacija, minimalno krvarenje i modrice. Takođe, pacijen može osećati bol. Sve ove neugodnosti se mogu tretirati lekovima i prolaznog su karaktera.

Nekoliko dana po operaciji je potrebno korigovati ishranu. On se bazira na konzumiranju mlake ili hladne hrane, mekše konzistencije. U slučaju da nisu upotrebljeni smoresorbujući konci, treba ih skinuti kod stomatologa za 7 dana posle tretmana.

Kada je osintegracija(zarastanje kosti i implanta) završeno, u slučaju da je potrebno, ponovo se odižu desni, skida se zaštitna kapica i postavlja suprastruktura koja će imitirati krunicu zbrušenog zuba. Potrebno je da stomatolog protetičar odmah uzme otisak za buduću protetsku nadoknadu.

DOBRI I LOŠI KANDIDATI ZA ZUBNE IMPLANTATE (DENTALNE IMPLANTE)

DOBRI I LOŠI KANDIDATI ZA ZUBNE IMPLANTATE (DENTALNE IMPLANTE)

DOBRI I LOŠI KANDIDATI ZA ZUBNE IMPLANTATE (DENTALNE IMPLANTE)

Većina ljudi su dobri kandidati za zubne implantate (dentalne implante). Ipak, postoji par neophodnih uslova koje osoba mora da ispunjava:

 • osoba mora da ima zdravi desni
 • mora da postoji dovoljno vilične kosti u koju će se postaviti implantat. U slučaju manje količine vilične kosti, ona se može nadoknaditi specijalnom procedurom ugradnje veštačke kosti.
 • potrebno je posvetiti dovoljno pažnje održavanju higijene implantata i okolne gingive (desni). Svakodnevno pranje zuba i upotreba zubnog konca su neophodni. Takođe su važne redovne kontrole kod stomatologa.

POSTOJE LJUDI KOJI NISU DOBRI KANDIDATI ZA IMPLANTATE:

 • veoma mladi ljudi kod kojih nije završen rast kosti
 • trudnice
 • pušači (pušenje usporava zarastanje rana u ustima i smanjuje uspešnost impalntacije)
 • alkoholičari i ljudi koji upotrebljavaju razne vrste droga. Oni najčešće nisu spremni da ispoštuju instrukcije stomatologa posle operacije ( higijena usta i zuba, redovne kontrole, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola i droga).
 • osobe koje su primile visoke doze tretmana zračenja glave i vrata
 • osobe sa hroničnim ili sistemskim bolestima (nekontrolisani dijabetes, hemofilija, značajni imuni deficit)
 • osobe koje uzimaju određenu terapiju (steroidi ili lekovi koji oslabljuju imuni sistem)
 • osobe koje stežu svoje zube (mogu vršiti veliki pritisak na implantate i na taj način uvećati rizik neuspeha)
ESTETSKA STOMATOLOGIJA

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Ljudi koriste sve više estetske stomatološke procedure iz raznih razloga – da bi popravili nedostatak kao što je loš zagrižaj ili krivo postavljene zube, da izleče povredu ili samo da bi poboljšali svoj izgled. Zbog ovih, a i mnogih drugih razloga, estetska stomatologija je postala veoma važan deo zubne profesije i jedna od oblasti stomatologije koja u ekspanziji. Terapija beljenja zuba se trostruko uvećala u poslednjih pet godina.

Najčešće procedure u estetskoj stomatologiji koje se koriste su da bi se ispravio oblik, prebojenost, oštećenost zuba ili da bi se nadoknadio neki izgubljeni zub. Isto tako može se primeniti da bi se promenio oblik svih zuba ako su oni prekratki, predugački, imaju međusobni razmak ili ih prosto treba preoblikovati.

PROCEDURE U ESTETSKOJ STOMATOLOGIJI

 • ESTETSKA STOMATOLOGIJA ESTETSKI ISPUNI – To su plombe koje nasuprot amalgamskim (sivim) plombama imaju boju zuba i deluju veoma prirodno. Po sastavu su kompozitni ili porcelanski materijali. Koriste se za popravku manjih pukotina, zubnih kvarova ili na neki način oštećenih površina zuba. Pored estetske uloge, zubni ispuni se koriste za poboljšanje griženja i žvakanja, kao i za eliminaciju osetljivosti zuba.
 • BELJENJE ZUBA – Ova procedura vraća boju prirodnim zubima koji su potamneli usled starenja, konzumiranja hrane ili pića koji prebojavaju zube, kao i duvana i određenih vrsta lekova. ESTETSKA STOMATOLOGIJA
 • ESTETSKA STOMATOLOGIJA FASETIRANE KRUNICE (LJUSPICE) – Posebna vrsta tankih pločica koje se koriste da prekriju mrlje na zubima, da koriguju prebojenost, istrošenost, pukotine, naprsline zuba, pa čak i da učine nevidljivim razmak između zuba. Osim estetske, mogu imati i funkcionalnu ulogu kod zaštite oštećenja površine zuba.
 • ESTETSKA STOMATOLOGIJA ESTETSKO REMODELOVANJE ZUBA – Relativno jednostavna procedura gde se koriguju polomljni, oštećeni (pukotine, fisure) ili istrošeni delovi zuba, pa čak se mogu nadoknaditi i praznine između zuba ili preoblikovati zubi koji ne izgledaju lepo. Završava se u jednoj poseti stomatologu.
 • ESTETSKA STOMATOLOGIJA ZUBNE KRUNICE – Krunice su veštačke nadoknade, koje se postavljaju na obrađenu (izbrušenu) krunicu zuba. One se koriste u slučaju slomljenog zuba, prevelikog kvara zuba, oštećenja zubne gleđi, šupljine u zubu, usled prirodnog trošenja zuba prouzrokovanog starenjem, zbog nepravilnog zagrižaja, zbog nedostatka zuba bilo kao zamena tog zuba ili oslonac mostu ili iz estetskih razloga. Uloga veštačke krunice je u zaštiti ostatka zuba veštačkim materijalom. Najčešće se koristi keramika koja je napravljena da odgovara izgledu i funkciji prirodnog zuba. Imitira oblik prirodne krunice zuba.
 • MOSTOVI - Slično krunicama, postavljaju se na izbrušenu krunicu zuba. Za razliku od krunica, mogu nadoknaditi i zub koji nedostaje bez postavljanja zubnog implantata, tako što će premostiti nedostajući zub. Izrađuju se od istog materijala kao i zubne krunice.
 • TRETMAN ZA KOREKCIJU PRETERANO VIDLJIVIH DESNI – Ova procedura se koristi za preoblikovanje desni i koštanog tkiva, najčešće kod takozvanog „gummy smile“. Optimalan osmeh bi trebalo da izgleda tako da tkivo desni koje se vide stoji u srazmeri sa gornjom usnom. Ako se pri osmehu isuviše vidi tkivo desni ili gornji zubi izgledaju isuviše kratki, to se odražava na celokupan izgled. U zavisnosti od uzroka i prirode kliničkog stanja, stomatolog će preporučiti najbolju opciju tretmana. ESTETSKA STOMATOLOGIJA
 • TRETMAN ZA KOREKCIJU NEJEDNAKIH DESNI – Desni se mogu nadoknaditi i uobličiti postavljanjem tkivnog implanta na nejednake desni. Čak se na taj način može prekriti ogoljeni koren zuba. ESTETSKA STOMATOLOGIJA
 • ESTETSKA STOMATOLOGIJA ZUBNI IMPLANTATI – To su veštačke tvorevine koje se postavljaju u viličnu kost i imitiraju prirodni koren zuba. Njihov deo iznad kosti i desni imitira zubrušenu krunicu zuba. On se koristi da nadoknadi jedan zub, kao oslonac mostovima, parcijalnim ili totalnim protezama. Ujedno je najbolja zamena prirodnom zubu, jer daje osećaj, funkcionalnost i izgled prirodnog zuba.
NAJČEŠĆA PITANJA O ZUBNIM IMPLANTATIMA (DENTALNIM IMPLANTIMA)

NAJČEŠĆA PITANJA O ZUBNIM IMPLANTATIMA (DENTALNIM IMPLANTIMA)

NAJČEŠĆA PITANJA O ZUBNIM IMPLANTATIMA (DENTALNIM IMPLANTIMA)

ŠTA SU ZUBNI IMPLANTATI (DENTALNI IMPLANTI)?

Zubni implantati (dentalni implanti) su veštačke nadoknade koje imitiraju koren ili korenove zuba koji nedostaju. Postavljaju se hirurški u viličnu kost. Prema planu terapije stomatologa protetičara, zubni implantat (dentalni implant) se može koristiti kao zamena za jedan zuba, kao oslonac mostu (zamena više zuba), parcijalnoj ili totalnoj protezi. U estetskoj stomatologiji se koriste za poboljšanje celokupnog izgleda usta i zuba.

KOJE SU PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA (DENTALNIH IMPLANATA)?

Moderna stomatologija je primenom zubnih implantata (dentalnih implanata) rešila problem trajno izgubljenih zuba. Kad lečenje nije dovoljno i neophodno je izvaditi zub, zubni implantat (dentalni implant) će biti poslednje rešenje koje će stomatolog ponuditi. On će na najbolji mogući način zameniti prirodni zub zato što potpuno estetski i funkcionalno menja zub koji nedostaje. Njegova sličnost prirodnom zubi ide tako daleko da pacijent ne može uočiti razliku između njih. Zubni implantat (dentalni implant) nudi snažno i dugotrajno rešenje bilo da samo menja jedan zub ili ima ulogu oslonca mosta, parcijalne ili totalne proteze.

KAKO IZGLEDA PROCEDURA ZA POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA)?

Oralni hirurg, po davanju anestezije, mora prvo iseći deo desni na mestu gde će postaviti implantat. Kada podigne desni, borerima pravi mali otvor u viličnoj kosti u koji će postaviti deo implantat u obliku šrafa koji imitira koren zuba. Kada je prvi deo postavljen, hirurg će na njega ušrafiti kapicu koja će štititi implantat sledećih 6 nedelja do 6 meseci. Na kraju će vratiti desni na mesto i zašiti ih. Za sedam dana, ako nisu postavljeni resorbujući konci, hirurg će ukloniti konce.

Posle određenog vremena (minimum 6 nedelja), kada se zubni implantat (dentalni implant) integriše (sraste) sa okolnom viličnom kosti, oralni hirurg će ukloniti zaštitnu kapicu i postaviti suprastrukturu – drugi deo zubnog implantata (dentalnog implanta) koji će imitirati zbrušenu krunicu zuba.

Nakon završenog hiruškog tretmana i postavljanja suprastrukture, pacijenta preuzima stomatolog protetičar koji uzima otiske i počinje sa izradom protetskih nadoknada.

KO SU KANDIDATI ZA TRETMAN ZUBNIM IMPLANTATIMA (DENTALNIM IMPLANTIMA)?

KAKO IZGLEDA PROCEDURA ZA POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA)? Skoro svako kome nedostaje jedan ili više zuba i dobrog je opšteg zdravlja je dobar kandidat za tretman zubnim implantatima (dentalnim implnatima). Postoji nekoliko zdravstvenih stanja koja mogu ugroziti uspešnost implantacije, kao što je nekontrolisana šećerna bolest.

Kvalitet i količina vilične kosti u koju se može postaviti implantat je jedan od bitnijih faktora koji će odrediti mogućnost tretmana, pre nego zdravstveno stanje. Ipak, čak i ljudi kod kojih postoji značajan gubitak kosti, mogu nadomestiti nedostatak ugradnjom veštačke kosti.

DA LI JE TRETMAN POSTAVLJANJA ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA) UVEK USPEŠAN?

Zubna implantacija je jedna od najuspešnijih procedura na polju stomatologije, sa dokumentovanim uspehom preko 95%. Takođe je veoma lako predvideti uspešnost tretmana, jer su veoma retki slučajevi gde kost ne prihvati u potpunosti implantat. Kada se desi ovakav slučaj, postavlja se novi implantat koji ima još veće šanse da se veže za kost.

Pušenje ili preveliki pritisk na zubni implantat (dentalni implant), ili škrgutanje zubima, može dovesti do problema vezivanja i srastanja kosti za implantat.

DA LI ZUBNI IMPLANTATI (DENTALNI IMPLANTI) TRAJU CEO ŽIVOT?

Većina stvari ne traju ceo život. Neki implantati mogu trajati više od 30 godina. Ipak, prosečan vek implantata je manji i zavisi od mnogo faktora kao što su zdravlje pacijenta i pravilno održavanje higijene usta i zuba. U krajnjoj analizi, da li će implntat trajati celog života zavisi od načina na koji pacijent živi i koliko je godina imao kada je implantat postavljen. Svaki zub koji neka osoba ima, može imati dve sudbine - ili će trajati ceo život ili će osoba morati da ga izvadi u jednom trenutku. Isto se može primeniti i na implantat.

DA LI ĆE MOJI NOVI ZUBI IZGLEDATI PRIRODNO?

Novi zubi će izgledati i imati funkciju prirodnih zuba. Vaš osećaj sa njima se neće razlikovati od onog sa prirodnim. Pošto zubni implantati (dentalni implanti) štite viličnu kost od resorpcije koja dovodi do veoma neprirodnog (staračkog) osmeha, tretman njihove postavke će biti bolje rešenje od ostalih.

DA LI MOGU NORMALNO DA JEDEM SA ZUBNIM IMPLANTATIMA (DENTALNIM IMPLANTIMA)?

KAKO IZGLEDA PROCEDURA ZA POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA)? Ovo je jedna od fantastičnih predosti zubnih implantata (dentalnih imlanata) u odnosu na druge protetske nadoknade. Kada se jednom zubni implantat (dentalni implant) postavi i veže za viličnu kost (završi se osintegracija), formira se jedna jaka biološka veza. Zbog toga je moguće da se bilo koja protetska nadoknada koja se fiksira na zubni implantat (dentalni implant) koristi kao prirodni zubi bilo da je reč o govoru ili žvakanju. Posle nekoliko meseci, kada se dobije konačno odobrenje od implantologa, može se jesti sva hranu, bez brige da će se implant razlabaviti ili ispasti.

KAKO ĆU ODRŽAVATI HIGIJENU ZUBNIH IMPLANTATA (DENTALNIH IMPLANATA) I MOSTA NA NJEMU?

O zubnim implantatima (dentalnim implantima) treba voditi računa na potpuno isti način kao i o prirodnim zubima. Ne postoji nikakva posebna tehnika pranja zuba ili skupa sredstav za održavanje oralne higijene. Dokle god budete prali zube dva puta dnevno i čistili ih koncem svakog dana, eventualno koristili anti-bakterisku tečnost za usta, sačuvaćete zubne implantate (dentalne implante) veoma dugo.

Ipak, treba redovno i pravilno prati zube i čistiti prostor među njim da ne bi došlo do stvaranja plaka. Ako se pacijent ne pridržava ovih pravila, mogućnost za uspešno srastanje zubnog implantata (dentalnog implanta) se drastično smanjuje i može se deseti da se implantat mora ukloniti. Takođe, pušenje ili konzumiranje alkohola često ugrožava uspešan ishod implantacije.

ŠTA MOGU OČEKIVATI OD ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA)?

Sa zubnim imlantatom (dentalnim implantom) i mostom na njemu pacijent se oseća monogo prijatnije i konfornije u odnosu na pokretne protetske nadoknade.

DA LI JE MOGUĆE DA ĆE MOJE TELO ODBACIITI ZUBNI IMPLANTAT (DENTALNI IMPLANT)?

KAKO IZGLEDA PROCEDURA ZA POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA)? Procenat uspešnosti zubnih implantata (dentalnih implanata) je ekstremno visok. Velikim delom za taj uspeh je zaslužan biokompatibilni material od koga se prave implantati – titanijum. Ljudsko telo prihvata veoma dobro taj material i zbog toga se koristi i za ortodontske implantate kao što su veštačko koleno ili kuk.

KOJE SU MOGUĆE KOMPLIKACIJE ZUBNIH IMPLANTATA (DENTALNIH IMPLANATA) I KRUNICA NA NJIMA?

U nekim slučajevima može doći do pucanja ili razlabavljenja dela imlanta koji imitira koren zuba, a isto se može desiti i sa krunicom.

ŠTA ZUBNI IMPLANTAT (DENTALNI IMPLANT) MOŽE?

 • Zubni implantat (dentalni implant) može zameniti jedan ili više zuba pri čemu se ne moraju uključivati susedni zubi.
 • Zubni implantati (dentalni implanti) mogu pridržavati most i na taj način eliminisati potrebu za pokretnom parcijalnom protezom.
 • Zubni implantati (dentalni implanti) mogu obezbediti oslonac protezi, što je čini mnogo sigurnijom i prijatnijom za nošenje.

KOLIKO ZUBNI IMLANTATI (DENTALNI IMPLANTI) KOŠTAJU?

Cene implantata možete pogledati u cenovniku na POČETNOJ ili na stranici DENTALNI TURIZAM našeg site – a. Na tu cenu morate dodati cenu suprastrukture koja se postavlja od 6 nedelja do 6 meseci po postavljanju implantata. Posle tretmana implantacije,a u zavisnosti od palna terapij, radi se protetski rad.

DA LI SU GODINE BITAN FAKTOR ZA POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA)?

Ne. Zdravstveno stanje osobe je određujući faktor. Mnogi ljudi u sedamdesetim i osamdesetim godinama su bolji kandidati za postavljanje implantata, nego mlađi pacijenti sa zdravstvenim problemima. Starijim ljudima će često pre trebati implantat jer je verovatnije da su izgubili više zuba i više vilične kosti. Svaka procedura koja može da pomogne i poboljša kvalitet života je vredna da se uradi bez obzira na godine.

NAJČEŠĆA PITANJA O ZUBNIM IMPLANTATIMA (DENTALNIM IMPLANTIMA)

DA LI JE POTREBAN PO JEDAN ZUBNI IMPLANTAT (DENTALNI IMPLANT) ZA SVAKI ZUB KOJI NEDOSTAJE?

Ne. Naprotiv, moguće je zameniti ceo zubni niz u donjoj vilici sa protezom koja ima oslonac na 2 – 4 implantata. Sa druge strane, neki stomatolozi smatraju da je važno zameniti svaki zadnji zub koji nedostaje sa po jednim zubnim implantatom (dentalnim implantom) da bi se dodatno ojačala zona žvakanja (kod pacijentata koji imaju većinu svojih prirodnih zuba).

Ipak, svaki pacijent ima individualnu situaciju i potrebno je da lekar specijalista posebno proceni mogućnosti i isplanira optimalan broj implantata koji će omogućiti pacijentu potrebnu funkcionalnost i zadovoljiti estetski moment.

DA LI ĆE BITI NEKIH OGRANIČENJA U MOM NAČINU ŽIVOTA?

Ne. Posle implantacije zubnog implantata (dentalnog implanta) po završenom procesu srastanja vilične kosti za implantat, pacijent može raditi bilo šta što bi radio i sa prirodnim zubima. Novi, zamenjeni zubi će dati osećaj, funkciju i izgled prirodnog zuba, tako da će dozvoliti pacijentu da zaboravi na njih i uživa u životu.

DA LI JE HIRUŠKA PROCEDURA BOLNA?

Većina pacijenata opisuje tretman postavljanja zubnog implantata (dentalnog implanta) mnogo manje neugodnim nego što su očekivali. Porede ga sa običnom ekstrakciom (vađenjem) zuba. Ipak , svaki čovek ima individualan nivo praga bola, ali najčešće se problem bola rešava analgeticima (lekovima protiv bola).

DA LI MOJE OPŠTE ZDRAVSTVENO STANJE IMA UTICAJA NA ZUBNE IMPLANTATE (DENTALNE IMPLANTE)?

Definitivno. Svi potencijalni pacijenti za tretman implantacije moraju biti intervjuisani od strane stomatologa o svom zdravstvenom stanju, higijenskim i drugim navikama. Između ostalalog, na osnovu dobijenih informacija, stomatolog odlučuje da li je osoba pogodan kandidat za ovaj hiruški zahvat.

DA LI MI JE POTREBAN RENGENSKI SNIMAK?

KAKO IZGLEDA PROCEDURA ZA POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA)? Da bi upotpunio pregled za procenu mogućnosti postavljanja zubnog implantata (dentalnog implanta), pacijent mora imati rendgenski snimak. Najčešće je potrebano napraviti ortopantomografski snimak (ortopan) koji omogućava stomatologu da odredi veličinu i oblik kosti kao i položaj nerava i sinusa. Na osnovu toga može odrediti mesto na koje će postaviti implantat. U nekim slučajevim gde postoje nedoumice u količini, strukturi kosti ili tačnom položaju anatomskih struktura, mora se uraditi i CT skan (tomografski snimak). Pre početka protetskih radova dobro je napraviti još jedan kontrolni ortopan snimak. U današnje vreme, kada je digitalnom rendgen metodom zračenje smanjeno na minimum, ne treba previše brinuti o eventualnom predoziranju.

DA LI TREBA OBRATITI PAŽNJU NA ZUBE KOJI SE NALAZE NASPRAM ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA) I DOLAZE SA NJIM U KONTAKT?

Od velike je važnosti da se obrati pažnja na suprotne zube sa kojima zubni implantat (dentalni implant) dolazi u kontakt jer od tog uveliko zavisi uspešnost tretmana implantacije. Mora se voditi računa da se zubni implantat (dentalni implant) ne preoptereti žvakanjem tvrde hrane (kao što je led) što bi oštetilo i prirodne zube. Mnogo je bolje ako ne postoji prekomerno stezanje između zuba (bruxizam) tokom noći.

DA LI ĆU IZGUBITI NEKI OSEĆAJ?

U nekim slučajevim se dogodi da pacijent posle operacije postavljanja implantat izgubi taktilni osećaj. To se dešava veoma retko i često je privremenog karaktera. Ipak, u nekim slučajevima nikada ne dođe do potpunog vraćanja osećaja nekog nerva. Takva situacija se može dogoditi i kod ekstrkcije (vađenja) duboko postavljenog impaktiranog umnjaka.

KAKO ĆU ZNATI DA LI IMAM DOVOLJNO KOSTI ZA POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTATA (DENTALNOG IMPLANTA)?

Ortopan snimak i CT skan će pokazati količinu, oblik , veličinu, strukturu kosti, kao i anatomske detalje koje treba zaobići (nervi, sinusi i dr.)

NAJČEŠĆA PITANJA O ZUBNIM IMPLANTATIMA (DENTALNIM IMPLANTIMA)

ŠTA SE DEŠAVA AKO NEMAM DOVOLJNO KOSTI DA BI SE POSTAVIO ZUBNI IMPLANTAT (DENTALNI IMPLANT)?

U slučaju potrebe za postavljanjem zubnog implantata (dentalnog implanta) u gornjoj vilici ( na mestu pretkutnjaka ili kutnjaka) može se desiti da je maxilarni sinus isuviše spušten i da nedostaje mesta. U tom slučaju moguće je uraditi operaciju „sinus lift“ gde se hiruški podiže sinus i pravi mesto za budući implantat. Ako postoji mali nedostatak kosti na nekom mestu u vilici, ona se može nadoknaditi veštačkom kosti. U slučaju većeg defekta, kost se može uzeti sa nekog drugog mest u telu (brada, zadnji deo donjovilične kosti, kuk) i postaviti preko defekta. Vremenom će implantirana kost srasti sa postojećom.

ZAŠTO SU ZUBNI IMPLANTATI (DENTALNI IMPLANTI) BOLJE REŠENJE NEGO MOSTOVI, PARCIJALANA ILI TOTALNA PROTEZA?

Zubni implantati (dentalni implanti) traju ceo život, za razliku od mostova, parcijalnih ili totalnih proteza koje tokom života nekoliko puta treba menjati. Pošto zubni implantati (dentalni implanti) sprečavaju gubitak vilične kosti u kojoj se nalazio izgubljeni zub, doprinose očuvanju prirodnog izgleda crta lica i osmeha. Kod procesa implantacije nije potrebno uključiti susedne zube koje bi za izradu mosta trebalo zbrusiti. Osim toga parcijalne i totalne proteze ubrzavaju proces resorpcije vilične kosti, što dovodi do pojave prevremeno ostarelog izglede, što nije slučaj sa zubnim implantatima (dentalnim implantima).

NAJČEŠĆA PITANJA O ZUBNIM IMPLANTATIMA (DENTALNIM IMPLANTIMA)

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA (DENTALNIH IMPLANATA) U ODNOSU NA PROTEZE ILI MOSTOVE

Zubni implantati (dentalni implanti) su uvek bolje rešenje za nedostatak zuba.

 • - ESTETIKA (IZGLED) – zubni implantati (dentalni implanti) izgledaju i daju osećaj prirodnog zuba. Pošto urastaju u strukturu kosti, sprečavaju gubitak koštanog tkiva i povlačenje desni. Niko nikada ne zna da osobi sa implantatom nedostaje zub.
 • ČUVARI ZUBA – Pri postavljanju zubnog implantata (dentalnog implanta) nikada se ne moraju žrtvovati susedni zubi, kao kod mostova. To dozvoljava da prirodni zubi što duže i ne oštećeni ostanu u vilici. Na taj način oni značajno produžavaju vreme oralnog zdravlja.
 • SAMOPOUZDANJE – Zubni implantati (dentalni implanti) dozvoljavaju da osoba potpuno sigurno i komforno, sa puno samopouzdanja priča i jede.
 • POUZDANOST – Uspešnost zubnih implantata (dentalnih implanata) je visoka i oni se smatraju najboljom zamenom prirodnih zuba.
POSTOPERATIVNA UPUTSTVA

POSTOPERATIVNA UPUTSTVA


TRETMAN RANE

Čvrsto zagrizite komad gaze koji je stavljen dok ne dođete kući, a onda ga uklonite.

Nemojte da pušite najmanje prvih 12 sati posle intervencije, jer može da dođe do pojave krvarenja i usporenog zarastanja.

KRVARENJE

Može da dođe do isticanja male količine krvi iz rane i to je potpuno normalno. Ujutru možete naći mrlje od krvi na posteljini, pa je preporučljivo da prve noći koristite staru posteljnu.

Nemojte da pljujete i pijete tečnost na slamku, jer to može da dovede do krvarenja.

Ukoliko ponovo dođe do krvarenja stavite komad gaze ili vrećicu od čaja preko rane i čvrsto zagrizite – držite tako 30 minuta.

Držite glavu na uzdignutom uzglavlju (podmetnite nekoliko jastuka) ili sedite u fotelji.

NELAGODNOST

Mala nelagodnost je normalna posle hirurške intervencije. Ona može biti umanjena ako uzmete lekove protiv bolova koji su Vam prepisani.

Uzmite lekove protiv bolova sa punom čašom vode i sa malom količinom hrane ukoliko tablete prouzrokuju mučninu.

Nemojte da upravljate automobilom ili da konzumirate alkohol ukoliko uzimate prepisane lekove protiv bolova.

ISHRANA

Veoma je važno da uzimate dovoljno tečnosti. Nemojte da pijete na slamku, jer to može da dovede do krvarenja.

Posle hirurške intervencije možete jesti normalno, ali morate obratiti pažnju da hrana bude mlaka ili hladna i meke konzistencije. Poštedite stranu na kojoj je rađena intervencija.

HIGIJENA USNE DUPLJE

Ne ispirajte usta i ne perite zube prvih 8 časova posle hirurške intervencije. Obazrivo perite zube, ali izbegavajte predeo u kome je izvršena hirurška intervencija.

OTOK

Otok posle hirurške intervencije je normalna reakcija. On dostiže maksimum drugog dana posle hirurške intervencije i obično traje 4 do 6 dana. Stavljanje hladnih obloga u toku prvog dana posle intervencije pomaže da otok bude minimalan( PO PRINCIPU 20min se drži hladan oblog, pa 1h pauza – ponavljati što duže, najbolje do odlaska na spavanje)

ODMOR

Izbegavajte fizičke aktivnosti prvih 12 časova posle hirurške intervencije.

MODRICE

U predelu hirurške intervencije može da dođe do pojave modrice. To je potpuno normalna reakcija organizma. Modrica će postepeno da bledi i konačno će da nestane za 7 do 14 dana.

OTEŽANO OTVARANJE USTA

Posle hirurške intervencije može da dođe do pojave otežanog otvaranja usta. To je potpuno normalno, a poboljšaće se za 5 do 10 dana.

KONCI

Ukoliko vam je rana zašivena, konci bi trebalo da budu uklonjeni za 7 dana.

POZOVITE SVOG STOMATOLOGA UKOLIKO:

Imate jake bolove koje ne možete da suzbijete prepisanim lekovima protiv bolova.

Dođe do krvarenja koje ne prestaje kada zagrizete komad gaze.

Ukoliko se otok uvećava trećeg dana posle intervencije. Imate povišenu telesnu temperaturu.

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA (DENTALNIH IMPLANATA)

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA (DENTALNIH IMPLANATA)

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA (DENTALNIH IMPLANATA)

Ako ste i Vi jedan od milion odraslih ljudi koji su izgubili jedan ili više zuba, onda razumete neprijatne posledice koje prate njihov gubitak. Kao posledica dolazi do problema u govoru i žvakanju, dolazi do pojave drugih zdravstvenih problema kao što su zubni karijes i propadanje kosti, a estetski osoba dobija stariji izgled.

Ne tako davno, proteze su bile jedini oblik nadoknade izgubljenih zuba, ali nisu imale stabilnost i trajnost koju ima zubni implantat (dentalni implant). Pošto se implantati sigurnije vezuju, osoba dobija samopouzdanje da jede ono što voli, da govori mnogo čistije i slobodnije i oslobođena je neprijatnosti.

U zavisnosti od problema, implantat je najčešće skuplja varijanta jer se mora postaviti kao baza i na njega nadograditi krunica ili neka druga protetska nadoknada. Ipak, investicija se isplati na duže staze.

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTAT (DENTALNIH IMPLANATA) SU:

 • DAJE OSEĆAJ PRIRODNOG ZUBA – pošto se implantat integriše (srasta) sa viličnom kosti, stvara osećaj potpuno prirodnog zuba.
 • POVEĆAVA OSEĆAJ UGODNOSTI – ne postoji problem da će se pomeriti ili ispasti dok osoba priča ili jede.
 • ISHRANA – žvakanje je mnogo lakše sa implantatima. Kod proteza, naročito onih koje ne naležu dobro na greben, žvakanje je otežano. Osim toga, kod gornjih proteza koje pokrivaju nepce, osećaj ukusa je smanjen.
 • POBOLJŠAVAJU ZDRAVSTVENO STANJE – zubni implantati (dentalni implanti) sprečavju propadanje vilične kosti, tako da lice zadržava svoj prirodan oblik. Osim toga, pošto ne postoji problem žvakanja i konzumiranja hrane, eliminisani su sekundarni zdrvstveni problemi kao posledica nepravilne ishrane.
 • POSTOJANOST I TRAJNOST – implantati su veoma jaki i postojani i uz pravilnu higijenu mogu trajati celog života. Održavanje higijene usta i zuba je potpuo isto kao i kod prirodnih zuba.
 • ESTETIKA - daju savršen izgled i ostavljaju utisak potpuno prirodnog zuba.
 • SAMOPOUZDANJE – pošto implantati daju osećaj i imaju izgled prirodnih zuba, osoba koja ih ima manje misli o njima. Ne postoji problem da li će neko primetiti nedostatak zuba ili da će se javiti problem u govoru. Na taj način, osoba zadržava samopouzdanje koje bi imala i sa prirodnim zubom.
RIZIK I PREVENCIJA (SPREČAVANJE) PARODONTOPATIJA

RIZIK I PREVENCIJA (SPREČAVANJE) PARODONTOPATIJA

RIZIK I PREVENCIJA (SPREČAVANJE) PARODONTOPATIJA

Bakterije iz plaka su glavni razlog pojave parodontopatija. Ipak, nekoliko drugih faktora kao što su druge bolesti, upotreba lekova i oralne navike, takođe doprinose pojavi ove bolesti. Svi ovi faktori uvećavaju rizik od pojave parodontopatija ili kod postojeće infekcije do njenog pogoršanja.

NASLEDNI FAKTOR – Studije su pokazale da više od 30% ljudi imaju genetsku sklonost ka parodontopatijama. Ali genetska predispozicija nije neizbežna. Čak i ljudi sa visokom sklonošću ka bolestima desni mogu sprečiti ili iskontrolisati pojavu bolesti dobrom oralnom higijenom.

PUŠENJE ILI UPOTREBA DUVANA – Pušenje povećava rizik od pojave parodontopatija. Što duže neka osoba puši i što više puši, rizik je veći. Ako neko već ima bolest parodoncijuma, pušenje će je pogoršati. Pušenje čini bolest otporniju na lečenje. Kod pušača se nagomilava mnogo više naslaga na zubima, razvijaju se mnogo dublji parodontalni džepovi (produbljuje se više prostor između zuba i desni, odnosno kosti), gubitak kosti je veći. Za razliku mnogih drugih faktora koji utiču na zdravlje čoveka, pušenje je jedan od onih koji možemo kontrolisati. Prestanak pušenja može znatno uticati da se parodontopatije drže pod kontrolom.

RIZIK I PREVENCIJA (SPREČAVANJE) PARODONTOPATIJA TESKOBA ZUBA, BRAVICE I MOSTOVI – Sve što otežava pranje zuba ili čišćenje koncem će dovesti do povećanog stvaranja plaka. Što više ima plaka, bolji su uslovi za razvijanje parodontalnih bolesti. Stomatolog može objasniti koji je najbolji način održavanja higijene usta i zuba čak i u otežanim uslovima. Postoje specijalne četkice, kao i tehnike pranja zuba i uklanjanja naslaga oko zuba zubnim koncem, oko ortodonstkih bravica ili mostova. Kod teskobe zuba, stomatolog će preporučiti ortodontsko lečenje što će ispraviti zube i postaviti ih u pravilan položaj, što će olakšati oralnu higijenu i samim tim sprečiti pojavu parodontopatije.

STISKANJE I MRVLJENJE ZUBA – Ove navike neće dovesti do parodontopatije, ali u slučaju upale desni, će napraviti mnogo ozbiljniji problem. Ove navike usmeravaju veću silu na zube. Pritisak ubrzava propadanje parodontalnih ligmenata i kosti. Mnogi ljudi nauče da prepoznaju ovaj problem i sprčavaju ga jednostavno, opuštanjem. Ipak, ako to nije slučaj, stomatolog će preporučiti štitnik koji će smanjiti pritisak između zuba. Ovaj štitnik se zove okluzalni štitnik, noćni štitnik ili štitnik zuba, odnosno zagrižaja. RIZIK I PREVENCIJA (SPREČAVANJE) PARODONTOPATIJA

STRES – Stres može prouzrokovati pojavu bolesti, a svakako je pogoršava i otežava njeno lečenje. Stres slabi imuni sistem što rezultira slabom odbranom organizma od infekcije, uključujući i parodontopatije.

RIZIK I PREVENCIJA (SPREČAVANJE) PARODONTOPATIJA PROMENJLJIVI NIVO HORMONA – Kad god se promeni nivo hormona u organizmu, bilo da poraste ili se smanji, dolazi do promena u ustima. U pubertetu, trudnoći ili menopauzi može se privremno povećati rizik od nastanka parodontopatija.

LEKOVI – Neki lekovi, kao što su lekovi protiv depresije ili za snižavanje krvnog pritiska, mogu imati propratne pojave sušenja usta – kserostomija. Usled nedovoljne količine pljuvačke u ustima dolazi do olakšanog i povećanog stvaranja plaka. Drugi lekovi mogu dovesti do uvećanja desni što povećava površinu na kojoj se plak može nataložiti. To su najčešće lekovi za oslabljenje imunog sistema, lekovi koji se koriste zbog bolova u grudima ili srčane aritmije.

HRONIČNE BOLESTI - Neke hronične bolesti povećavaju rizik od pojave parodontopatija. Kod šećerne bolesti rizik od pojave parodontalnih bolesti je veći,a sam tok bolesti je teži. Bolesti kao što su reumatioidni artritis i SIDA pored uvećanja rizika uključuju i upalne procese. Kontrola parodontopatija u ovakvim situacijama je veoma otežana. Ipak, dobar stomatolog će dati uputstva kako održavati parodontalno zdravlje u ovakvim situacijama.

RIZIK I PREVENCIJA (SPREČAVANJE) PARODONTOPATIJA LOŠA ISHRANA – Dobra ishrana je veoma važna za dobro zdravlje, naročito za imuni sistem i zdravlje usta i zuba. Nedostatak vitamina C može izazvati krvarenje desni.

ŠTA SU ZUBNI IMPLANTATI (DENTALNI IMPLANTI) ?

ŠTA SU ZUBNI IMPLANTATI (DENTALNI IMPLANTI) ?

ŠTA SU ZUBNI IMPLANTATI (DENTALNI IMPLANTI) ?

Zubni implantati (dentalni implanti) su veštački korenovi koji daju oslonac budućoj protetskoj nadoknadi (krunici, mostu ili protezi), stopirajući ili sprečavajući gubitak kosti.

Osobe koje su izgubile zub najčešće imaju manje samopouzdanja i često izbegavaju da govore ili se smeju. Osim toga, nepravilnosti u žvakanju kao posledica izgubljenog zuba obično rezultira lošim navikama u ishrani što vodi do drugog zdravstvenog problema – posledica loše ishrane.

Zamena prirodnog zuba zubnim implantatom (dentalnim implantom) daje pacijentima snagu i mogućnost da konzumiraju hranu koju vole, ne boreći se sa žvakanjem. Uz to, zubni implantati (dentalni implanti), sprečavaju gubitak vilične kosti i imaju važnu ulogu u očuvanju oblika i crta lica.

Zubni implantati (dentalni implanti) su najčešće mali, metalni šrafovi koji se hriruški postavljaju u viličnu kost sa kojom se vremenom integrišu (srastaju). Zbog načina na koji se vezuju sa vilicom i stoje u njoj, oni su nabolja veštačka nadoknada i najbolje imitiraju prirodni zub.

RAZLOZI GUBITKA ZUBA:

 • karijes (kvar) zuba
 • neuspešno lečenje kanala korena zuba
 • bolesti desni (parodontopatije)
 • povreda usta i zuba
 • prekomerna istrošenost i mrvljenje zuba (posledica bruxizma)
 • urođeni defekti
ŠTA SU ZUBNI IMPLANTATI (DENTALNI IMPLANTI) ?

RAZLOZI ZAŠTO JE VAŽNO NADOKNADITI IZGUBLJENI ZUB:

 • osobe sa punim zubnim nizom imaju veće samopouzdanje i ne moraju da brinu o tome da li je neko primetio nedostatak nekog zuba.
 • kad se izgubi zub, deo kosti gde se nalazio počinje da propada. Vremenom gubi se veliki deo kosti. U tom slučaju, ako se osoba odluči za implantat kao nadoknadu izgubljenog zuba, prvo se mora ugraditi veštačka kost koja će nadoknaditi defekt.
 • gubitak zuba određuje kako će osoba žvakati i koju vrstu hrane će moći da jede. Mnogi ljudi kojima nedostaje neki zuba se veoma loše hrane, što se odražava na njihovo opšte zdravstveno stanje.
 • gubitak zuba može dovesti do promene zagrižaja (načina na koji gornji i donji zubi dolaze u kontakt). Ove promene dovode do poremećaja u viličnom zglobu.
 • gubitak zuba dovodi do promene u govoru, što može uticati na gubitak samopouzdanja.
UZROK PARODONTOPATIJA I UTICAJ NA OPŠTE ZDRAVLJE

UZROK PARODONTOPATIJA I UTICAJ NA OPŠTE ZDRAVLJE

Parodontopatije ili bolest desni (gingive) su sve više zastupljeni među ljudima, a studije pokazuju da je sve više mladih ljudi kod kojih se ova bolest javlja. Pa ipak, mnogo ljudi ne obraća pažnju dok peru zube ili ih čiste koncem njihovi desni krvare.

Otok i krvarenje su rani simptomi da su desni inficirani bakterijama. Ako se ništa ne preduzme, infekcija se širi i može uništiti potporni aparat zuba u vilici. U kasnijem stadijumu doći će do klaćenja zuba i stomatolog će morati da ih izvadi ili će jednostavno sami ispasti.

Parodontopatija se sastoji od reči paro što znači oko, donto se odnosi na zub i patija je oštećenje (bolest, infekcija). Što znači da su parodontopatije infekcija (bolest) oko zuba. To uključuje desni, parodontalna vlakna i alveolarnu kost.

U početnoj fazi parodontopatije, infekcija zahvata samo desni (gingivu) i ovaj stadijum bolesti se naziva GINGIVITIS. Kasnije infekcija prodire u dublje slojeve i zahvata i druga tkiva uključujući i kost.

UZROK PARODONTOPATIJA I UTICAJ NA OPŠTE ZDRAVLJE UZROK PARODONTOPATIJA I UTICAJ NA OPŠTE ZDRAVLJE

UZROK BOLESTI

Parodontopatije prouzrokuju bakterije iz plaka (zubnih naslaga). Plak (naslage) je lepljiva materija koja se formira na zubima veoma brzo posle pranja. Uz napor da se oslobode bakterija, ćelije imunog sistema oslobađaju supstance koje dovode do upale i oštećenja desni, parodontalnih vlakana i alveolarne kosti. To dovodi do oticanja, krvarenja desni, odnosno do gigivitisa – ranog stadijuma parodontopatije. Kasnije, kod nelečenog gingivitisa, može doći do klaćenja zuba. Ovo je znak uznapredovale parodontopatije – periodontitsa.

Parodontopatija se može sprečiti dobrom oralnom higijenom usta i zuba i redovnim posetama stomatologu. Većina ljudi treba praviti kontrole na svakih 6 meseci, ali ako već postoji bolest desni, onda posete stomatologu moraju biti češće.

Dnevno pravilno pranje zuba i čišćenje koncem će odstraniti većinu plaka sa zuba, ali profesionalno čišćenje stomatologa ili zubnog higijeničara će držati plak pod kontrolom na mestima gde ga je teško očistiti i četkicom i koncem.

Ako se plak ne ukloni, on će se gomilati i širiti čak ispod desni (gingive). Tamo će bakterije biti zaštićene jer ih četkica ne može dohvatiti. Ako se plak ne ukloni, bakterija nastaviti da se razmnožava. Ovo će prouzrokovati mnogo veću infekciju. Plak ispod linije desni će dovesti do upale desi. One će početi da otiču i da se odvajaju od zuba. Ovim procesom će se formirati „dzep“ između zuba i desni. U „dzepu“ će se bakterije brzo razmnožavati. Plak će se još više stvarati.

Ako se ovakvo stanje desni ne leči, parodontopatija će se širiti na periodontalna vlakna i kost. Strukture koje podupiru zub i drže ga čvrsto u vilici. Parodontopatija će ih uništiti.

Drugi razlog zbog čega treba ukoloniti plak na vreme je to što on vremenom postaje tvrđi i kalcificira – pretvara se u kamenac. Onda se plak veoma lako vezuje za površinu kamenca koja je mnogo rapavija od gleđi zuba. Kamenac je mnogo teže ukloniti nego plak. On se uklanja kod stomatologa posebnim aparatima za skidanje kamenca.

Korišćenje pasti za zube protiv zubnog kamenca će usporiti stvaranje kamenca oko zuba. Međutim, ove paste ne mogu uticati na kamenac koji se već formirao ispod linije desni.

UTICAJ PARODONTOPATIJA NA OPŠTE ZDRAVLJE

Mnogo godina naučnici pokušavaju da otkriju uzrok ove bolesti. Danas se zna da su glavni uzročnici bakterije iz dentalnog plaka (naslaga na zubima). Dalja istraživanja idu u pravcu otkrivanja kako infekcija desni utiče na opšte zdravlje. Mnoga pitanja su još uvek bez odgovora, ali Ono što se zna je da postoji veza između parodontopatija i

 • Arterioskleroze i srčanih oboljenja – uočeno je da parodontopatije povećavaju rizik začepljenja arterija i srčanih bolesti, kao i da dovode do pogoršanja postojećih bolesti srca.
 • Moždani udar – parodontopatije povećavaju rizik od moždanog udara koji nastaje kao posledica začepljenih arterija.
 • Prevremeni porođaj – žene koje pate od oboljenja desni tokom trudnoće imaju veće šanse da se porode pre vremena. Takvo novorođenče može imati razne posledice prevremenog rođenja.
 • Dijabetes (šećerna bolest) – Osobe koje boluju od dijabetesa teže kontolišu nivo šećera ako imaju parodontopatiju nego ako su im desni zdrave.
 • Bolesti organa za disanje – Bolesti desni mogu prouzrokovati infekciju pluća ili postojeći bolest pogoršati. Ovo je naročito važno kod starijih pacijenata u institucijama kao što je starački dom. U grupama, bakterija može iz usta doći do pluća i prouzrokovati veoma otopran oblik upale plauća.
 
stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zubari stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zubi stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zub stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zubar stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - zastita stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - deciji zubar stomatoloska ordinacija pavlovic beograd - deciji zubar
Radoslava Grujića 30 tel: +381 11 630 12 29, +381 64 112 88 96, +381 65 DR FILIP E-mail: [email protected]
Designed by NM Design